Vaterpolo

''Otvoreno ljetnje prvenstvo u plivanju'' - 300 takmičara iz 18 zemalja

’’Otvoreno ljetnje prvenstvo Crne Gore u plivanju – Montenegro 2015’’ održaće se 4. i 5. jula na otvorenim bazenima SC ’’Morača u Podgorici. Za razliku od prošle godine, kada je i pokrenut ovaj plivački miting koji je pobrao sve simpatije, kako samih takmičara tako i publike, ove nas očekuje mnogo veća konkurencija, oko 300 takmičara iz čak 18 država. Da je sve spremno za početak prvenstva potvrdili su predstavnici Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore i grada Podgorice.
''Otvoreno ljetnje prvenstvo u plivanju'' - 300 takmičara iz 18 zemalja
Portal AnalitikaIzvor

’’Prošle godine kada je prvi put organizovano ovo prvenstvo, zacrtali smo neke ciljeve, koje smo željeli da ispunimo u dugoročnom planu. Međutim, evo već ove godine se ti ciljevi ostvaruju. Crna Gora, to jest grad Podgorica imaju jedno značajno međunarodno takmičenje u ljetnjem periodu na kojem učestvuje veliki broj inostranih takmičara. Sasvim sam siguran da ova manifestacija nije samo sportska nego i turistička, koja umnogome obogaćuje ponudu našeg grada’’, kazao je samostalni savjetnik u Sekreterijatu za sport Glavnom grada Rajko Ćupić.

Ćupić je pogotovo istakao izuzetan partnerski odnos sa Vaterpolo i plivačkim savezom Crne Gore, koji je rezultirao velikim brojem akcija.

’’Imamo ’’Otvoreno ljetnje prvenstvo u plivanju’’, a krajem jula mjeseca i Balkansko prvenstvo za vaterpoliste do 15 godina. Dakle, naš grad postaje pravo stjecište značajnih sportskih manifestacija. Pokazali smo se kao dobri domaći, ali ćemo i u budućnosti pružati maksiumu kako bi ostali na tom nivou. Drago nam je što će na ovo takmičenju učestvovati veliki broj inostranih takmičara, a pogotovo što će svoje umijeće pokazati takmičari koji su rodom iz Crne Gore. Nažalost, sticajem nekih drugih okolnosti treniraju u drugim klubovima. Međutim, siguran sam da ćemo mi u budućnosti stvoriti uslove da oni treniraju kod nas, da budu naši takmičari i da se bore za naše klubove. Pozivam sve sugrađane da prisustvuju ovoj veličanstvenoj manifestaciji, jer će imati šta da vide. Takođe, bazeni ispunjavaju sve standarde, i biće ovo jedna lijepa slika našeg grada koja će obići Evropu i svijet’’, poručio je Ćupić.

Predsjednik stručnog savjeta za plivanje u VPSCG Mladen Klikovac zahvalio se Glavnom gradu i JU ’’Sportski objekti’’, koji su objekte pripremili na način kakav dolikuje Podgorici.

’’ Saradnja koja je napravljena prošle godine, nadam se, biće nastavljena dugoročno. Ovakvi objekti zaslužuju velike manifestacije, i mislim da mi u VPSCG radimo sve da ovakvih dešavanja bude što više. Kao što je rekao gospodin Ćupić, pored ovog plivačkog maratona, organizovaćemo i Balkansko prvenstvo na kojem će učestvovati pet reprezentacija, a sljedeće godine nas očekuje Svjetsko prvenstvo u vaterpolu za juniore, na kojem će biti 20 reprezentacija po novim pravilima’’, istakao je Klikovac koji su osvrnuo na samo takmičenje.

’’Što se tiče plivačkog mitinga, očekujemo oko 300 takmičara iz 18 zemalja. Ogroman je broj ljudi koji se interesuje za ovu manifestaciju. Što se tiče zvučnih imena, dolazi nam predsjednica rumunskog saveza Kamila Potek, koja je 2004. godine bila olimpijska pobjednica, tada je pobijedila čuvenu Van Amsik. Takođe, dolazi Borut Petrić, i tu je plivački klub ADN iz Kazerte. Njih će predstavljati Estonka Grega Park, šampionka koja je bila u timu u kojem su bili Čavić, Horoški. Radi se o specifičnoj ekipi u kojoj rade najbolji treneri, po principu, koliko plivača toliko i trenera. Takođe dolazi nam takmičar iz Velike Britanije, zatim ekipa Ilirija iz Ljubljane, beogradski klubovi Vračar, Partizan, 11. april. Dolazi poznati hrvatski trener Kežman sa svoja tri plivača koji su već potvrdili olimpijske norme. Imamo izuzetnu saradnju sa tim trenerom koji je bio predavač na svim našim seminarima. Dolazi nam i Ana Crevar iz Srbije koja je u Bakuu osvojila dvije medalje, srebrnu i bronzanu’’, kazao je Klikovac i istakao da ove godine nijesmo sastavljali crnogorsku reprezentaciju.

’’Tražili smo da crnogorski plivači plivaju za matične klubove.Boško Radulović koji pliva za Vojvodinu, plivaće za reprezentaciju. Tu je naravno i Inić koji će ovih dana dobiti crnogorski pasoš. Dobio je pozive da pliva za reprezentacije Austrije i Mađarske, ali je to odbio zbog Crne Gore. Dakle, imamo dva mlada izuzetna sprintera. Nijesu daleko od olimpijske norme za 50 metara kraul. VPSCG na čelu sa predsjednikom Srđanom Kovačevićem je to prepoznao, podijelili smo već šest stipendija, dakle nešto se radi’’, zaključio je Klikovac.

Tri prvoplasirana takmičara u svim individualnim disciplinama po kategoriji, odnosno tri prvoplasirane štafete, će biti nagrađeni medaljama. Najboljih 5 takmičara i 5 takmičarki u apsolutnoj konkurenciji će biti nagrađeni novčanim nagradama. Kriterijum za određivanje najboljih takmičara je zbir FINA bodova iz dvije različite discipline. Po završetku takmičenja, takmičari i u muškoj i u ženskoj konkurenciji će biti nagrađeni novčano u slijedećim iznosima:

1. mjesto - 300€
2. mjesto - 250€
3. mjesto - 200€
4. mjesto – 150€
5. mjesto – 100€

Dobri rezultati očekuju se od crnogorskog reprezentativca Boška Radulovića.

’’Najprije bih se zahvalio VPSCG i Glavnom gradu na izvanrednoj organizaciji takmičenja. Za razliku od prošle godine, ove je sve podignuto na viši nivo, konkurencija je mnogo jača. To svakog plivača dodatno motiviše da se što bolje pripremi i pokuša da ostvari što bolje rezultate. Što se lično mene tiče, veliki napredak sam napravio ove godine. Jer od septembra plivam za Vojvodinu. Radim za izuzetnim trenerom Igorom Beretićem. Malo sam teže ušao u klub jer je konkurencija bila jako velika. Uspio sam da se proguram, i na kraju sam opravdao očekivanja. Spremam se za Svjetsko prvenstvo, na ovo takmičenje sam došao dosta spreman i nadam se da će popraviti svoja vremena.’’

Finala u svim individualnim disciplinama se plivaju u poslijepodnevnom dijelu takmičenja. 8 najbolje plasiranih takmičara iz kvalifikacija stiče pravo nastupa u finalu određene discipline. Svečano otvaranje zakazano je za subotu u 17 sati i 30 minuta.

Portal Analitika