Društvo

MSS: Vijesti prekršile Kodeks novinara u tekstovima o kompaniji "Beppler & Jacobson"

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju donijela je rješenje u kome se konstatuje da su prekršena načela I i III Kodeksa novinara objavljivanjem netačne informacije da su lokacije bivšeg restorana Međurječje, hotel Babljak i motel kod manastira Morača, sa pripadajućim zemljištem kupljene dok je kompanijom "Beppler & Jacobson Montenegro" rukovodio Zoran Ćoćo Bećirović.
MSS: Vijesti prekršile Kodeks novinara u tekstovima o kompaniji "Beppler & Jacobson"
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u rješenju, Medijski savjet za samoregulaciju dobio je žalbu od advokata Branka Čolovića, pravnog zastupnika Zorana Bećirovića, zbog objavljivanja netačne informacije u dnevnom listu Vijesti u tekstu "Krčme bivšu imovinu Bećirovića – Beppler prodaje ruine u Kolašinu" od 17. aprila 2015. U pomenutom tekstu se govori o tome da kompanija "Beppler & Jacobson Montenegro" prodaje lokacije bivšeg restorana Međurječje, hotel Babljak i motel kod manastira Morača, sa pripadajućim zemljištem, a u tom kontekstu je po riječima Čolovića objavljena i neistinita informacija da je "riječ o imovini koju je kompanija, dok je njome rukovodio Zoran Ćoćo Bećirović, kupila zajedno sa hotelom Bjelasica, sada Bjankom".

- Moj klijent u vrijeme kupovine hotela Bjelasica nije rukovodio ni kompanijom "Beppler & Jacobson Montenegro" ni njenim osnivačem "Beppler & Jacobson Ltd" iz Lodona. Zapravo, kada je u pitanju kompanija "Beppler & Jacobson Ltd" iz Londona, Zoran Bećirović u njoj nikada nije zauzimao nikakav rukovodeći položaj, a Vijestima je dobro poznato i svojevremeno su pisale o tome da je direktor kompanije "Beppler & Jacobson Ltd", u vrijeme kupovine hotela, bila Sara Petre Mears. Što se tiče kompanije "Beppler & Jacobson Montenegro", Vijestima je takođe poznato da je Zoran Bećirović bio imenovan za izvršnog direktora tek u aprilu 2011. godine, odnosno punih sedam i po godina poslije kupovine hotela Bjelasica, te da je na toj funkciji bio do kraja decembra 2014. godine - riječi su advokata Čolovića.

- Svjesnim objavljivanjem neistine da je Zoran Bećirović "rukovodio kompanijom" u vrijeme kada je kupljena imovina koja se sada prodaje kao ruinirana, Vijesti su povrijedile načelo upornog traganja za istinom iz tačke I i načelo neprikosnovenosti činjenica iz tačke III Kodeksa novinara Crne Gore. Smatram da je u pitanju novi pokušaj da se naruši lični i poslovni ugled mog klijenta, u sklopu beskrupulozne dugogodišnje medijske kampanje koju Vijesti protiv njega vode - tvrdi Čolović.

Iz Medijskog savjeta za samoregulaciju navode kako je prije dostavljanja žalbe pravni zastupnik Zorana Bećirovića se žalbom obratio ombudsmanu Vijesti. Kako ni poslije dvadeset dana nije dobio nikakav odgovor od ombudsmana, advokat Čolović je istu žalbu uputio toj organizaciji.

- Prilikom razmatranja ove žalbe Medijski savjet za samoregulaciju nije imao uvid u bilo kakav stav novinara ili ombudsmana Vijesti. Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju ističe da je u posljednjih nekoliko godina bilo dosta tekstova u kojima su registrovane pogrešne informacije o vlasništvu i povezanosti lica u kompanijama koje su imale u svom nazivu ime "Beppler & Jacobson". Kako se radilo o različitim kompanijama, sa razliučitim vlasničkim udjelima, koje su u jednom dijelu imale slično ime, advokat Čolović je više puta prosljeđivao medijima prava imena kompanija i vlasničke udjele u tim kompanijama, kako novinari ne bi bili dovođeni u zabunu oko podataka i kako ne bi na osnovu pogrešnih činjenica izvodili pogrešne zaključke. Na žalost ovo je ponovo jedna od takvih situacija. Medijski savjet za samoregulaciju skreće pažnju svim novinarima koji pišu o kompanijama koje u svom nazivu imaju ime "Beppler & Jacobson" da pažljivo pogledaju, prije objavljivanja tekstova, o kojoj se firmi radi, koja je vlasnička struktura i ko su organi upravljanja, kako ne bi izvodili pogrešne zaključke na osnovu pogrešnih činjenica - zaključuje se u rješenju Medijskog savjeta za samoregulaciju koje potpisuju članovi komisije za monitoring i žalbe Gordana Borović, Branko Vojičić i Ranko Vujović.

Portal Analitika