Kultura

Američki bestseleri i sjećanja protekle decenije za početak 7. festivala "Odakle zovem"

Sedmi festival "Odakle zovem" počeće večeras gostovanjem popularne američke spisateljice Meg Volicer na platou ispred Knjižare "Karver" od 20 časova.
Američki bestseleri i sjećanja protekle decenije za početak 7. festivala "Odakle zovem"
Portal AnalitikaIzvor

Moderatorka ovog razgovora biće Vanja Vukićević-Garić, a prevodilac Danilo Leković.

Program prvog dana festivala nastavlja se u 21 sat kroz posebno tematski uobličenu cjelinu posvećenu jubileju Knjižare "Karver" Deset godina - književnost, film, muzika-poezija u okviru koje će govoriti autori i umjetnici koji su na razne načine doprinijeli razvijanju kritičke svijesti o književnim i umjetničkim djelima na festivalu "Odakle zovem", a sat kasnije biće upriličeno zvanično otvaranje festivala.

Kako je ranije najavila menadžerka ove manifestacije Varja Đukić, do šestog jula ljubitelji pisane riječi u Podgorici, Kotoru i na Cetinju biće u prilici da čuju i susretnu se mnogim umjetnicama iz regiona, ali i sa udaljenih meridijana. Za sjutra su najavljeni filmovi Vladimira Perovića i razgovor sa njim, zatim gostovanje Ivane Sajko i promocija knjige Boža Koprivice "Luđak je vječno dijete: Partizanski eseji", o kojoj će govoriti Teofil Pančić, Ljubo Đurković i Enver Kazaz. Ministarstvo kulture na Cetinju biće 3. jula domaćin je okruglog stola "Portret umjetnice - Prema ludilu (i revoluciji)" sa Ivanom Sajko, a u Kotoru će sa mladima razgovarati Meg Volicer. Italijanska spisateljica Franćeska Melandri i publicista i nagrađivani književnik Ivan Lovrenović predstaviće se istog dana u Knjižari "Karver", a zatvoriće ga Omaž Kseniji Cicvarić, koji će voditi Lovrenović, a govoriće još pjesnik Duško Novaković, sin čuvene interpretatorke narodnih melodija, zatim Gordana Ćetković i Milorad Miranović, uz goste sopran Anđelu Jovićević u pratnji Omera Đurđevca na harmonici. U subotu, 4. jula, Teofil Pančić govori na temu "Jedna družina koja poznaje književnost i pozorište", turski pisci Osman Ćeviksoj, Mehmet Ćan Dogan i Ridvan Ćanim predstaviće se prevodima svojih djela na crnogorski jezik, a među gostima dana je slovenačka autorka Barbara Korun. Nedjelju će otvoriti Linda Hogan, a program nastavlja slovenački pisac Aleš Čar. Prema najavama, Meg Volicer i Linda Hogan će tokom prijepodneva prirediti radionicu za studente anglistike na Univerzitetu Mediteran.

Tri najbolje od izabranih 20 kratke priče konkursa "Vranac - najbolja kratka priča 2015", čiji je pokrovitelj kompanija "Plantaže - 13. jul" biće objavljene 6. jula na svečanosti u Podrumu "Šipčanik". Žiri koji čine Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica, jednoglasno su izabrali 20 najboljih: Aleksandra Lalić "Alkatraz", Aleksandar Novaković "Vreme posete", Andy Jelčić "85.000", Bogdan Arnautović "Livada u šafran zarasla", Damjan Krstanović "Prikaze", Danilo Đoković "Voajeri", Ivan Todorović "Između dvije vatre", Jasmina Kijevčanin "Srodne duše ili o razumevanju", Jelena Bogdanović "Košava", Lana Bojanić "Deda", Maja Marchig-Đurđić "Moraš ih pustiti", Marko Dejanović "Cug", Milica Miletić "Marsovac je odlučio", Miodrag Radović "Priča sa zapadne strane", Mira Petrović "Svašta se može dogoditi", Radenko Savić "Dan B", Ružica Aščić "Ono što treba da dođe", Suzana Matić "Jer ja to zaslužujem", Vladimir Mokin "Pilot život", Voki Erceg "Dijagnoza" i Zoran Krstić "Whiskey 'na akciji'". Istog dana biće prikazani filmovi u znak sjećanja na Mikelanđela Antonionija, u večernjem terminu govoriće Tomas Glavinic, a u program sedmog festivala "Odakle zovem" je i omaž Brkici Vukoviću "Sam među Ircima", gdje će govoriti Božo Koprivica, Ljubo Đurković i Ognjen Spahić. Festival će zatvoriti dokumentarac "O Karveru" koji će biti realizovan u okviru međunarodnog IPA projekta "ArTVision".

Portal Analitika