Crna hronika

Vinetu Čoković uhapšen u Španiji zbog šverca kokaina

Španska policija uhapsila je Budvanina Vinetua Čokovića (52) zbog sumnje da je organizovao šverc 3,5 tona kokaina, a uz njega i Podgoričanina Veselina Pavličića Para (63), piše Dan.
Vinetu Čoković uhapšen u Španiji zbog šverca kokaina
Portal AnalitikaIzvor

Policija je kod Čokovića u vili u Madridu gdje je živio našla 773.000 eura, a od cijele grupe je zaplijenjeno 9,4 miliona eura. Španski mediji navode da je tamošnja policija razbila međunarodnu grupu krijumčara droge, među kojima su i dva crnogorska državljanina. To je saopšteno na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Dan podsjeća da Vinetu Čoković već dugi niz godina živi i radi u inostranstvu, i da je nekada bio fudbaler. On se u policijskim evidencijama vodi kao bezbjednosno interesanstno lice. Njegovo ime našlo se i u Plavoj knjizi crnogorske mafije, koja sadrži listu "bezbjednosno interesantnih osoba, porijeklom sa ovog porostora koje su pobjegle u zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju". Sumnja se da je on u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i čovjek koji živi u luksuzu, a postao je interesantan policiji kada je kupio skupocjeno vozilo za koje je izdvojio 500.000 eura, a istu sumu dao za imanje u Madridu. Do njegovog imena policija je došla zahvaljujući istrazi o najvećoj pljački nakita u Madridu iz 2013. godine, kada su ukradeni satovi vrijedni 23 miliona eura. Tamošnja policija došla je do saznanja da su se na "crnom tržištu" našli neki od ovih satova. Čoković je stupao u kontakst sa potencijalnim kupcima, pa ga je policija pretresala i tada su kod njega pronašli nekoliko ovih satova.

Takođe, Čoković je svojevremenom bio glavna spona između vodećih dilera u Srbiji sa onima u Južnoj Americi. Španski mediji navode da je posao vođen iz njegovih kancelarija u Madridu i Valensiji odakle su ostali članovi grupe putovali u Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Brazil, Peru, Kolumbiju, Crnu Goru, Dominikansku Republiku i dalje.

Izvor: Dan

Portal Analitika