Društvo

RAŠOVIĆ: Amfilohije oskrnavio ime Njegoševo

Dodjelom nagrade koja nosi ime Svetog Petra Cetinjskog haškom optuženiku i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju oskrnavljeno je ne samo ime Njegoševo, nego i prestižna Njegoševa nagrada za vrhunsko književno stvaralaštvo, saopšteno je iz Fondacije "Sveti Petar Cetinjski", piše Pobjeda.
RAŠOVIĆ: Amfilohije oskrnavio ime Njegoševo
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je Šešelja Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

- Njegošev lik i djelo su decenijama simbol prestižne međunarodne nagrade u ovom dijelu Evrope i sasvim je nerazumljivo da se najveće književno ime sa ovih prostora, uz prećut ili sućut vlasti, zloupotrebljava od izvanje SPC i njenih činovnika. Činom takvog nagrađivanja oskrnavljeno je ne samo ime Njegoševo, već slijedom takve zloupotrebe i prestižna Njegoševa nagrada za vrhunsko književno stvaralaštvo - naveo je u saopštenju predsjednik Fondacije Drago Rašović.

Prema njegovim riječima, ovakvim zloupotrebama najveće crnogorske književne ličnosti izjednačava se prećutno, preko Crne Gore, djelo i zlodjelo.

- Nagrađivanje zla nad dobrom, posredstvom Njegoševog imena, je zločin bez presedana u Crnoj Gori. Za takav vandalski prestup ne treba međunarodni tribunal, ali je neophodan domaći sud intelektualne javnosti koja bi bez dvoumljenja oštro osudila takav čin koji pripada kategoriji stalnog sramoćenja crnogorskog naroda od crkve koju vlast diskretno, ali vrlo smjerno podržava – naveo je Rašović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika