Društvo

Prihvaćene ključne primjedbe Mitropolije, DUP Ostrog - Glava Zete ide na doradu

Detaljni urbanistički plan Ostrog - Glava Zete moraće na doradu, jer obrađivači nijesu, ni u naknadnim analizama, uzeli u obzir neke od važnih primjedbi koje su se čule tokom jednomjesečne javne rasprave, a tiču se prvenstveno prostora koji, sa mnogih aspekata, dotiče specifične potrebe kompleksa ostroških svetinja, piše Pobjeda.
Prihvaćene ključne primjedbe Mitropolije, DUP Ostrog - Glava Zete ide na doradu
Portal AnalitikaIzvor

To je ključna ocjena Ministarstva održivog razvoja i turizma koja danilovradske urbaniste obavezuje na intervencije u djelovima predložene planske dokumentacije, u skladu i sa Strategijom zaštite kulturnih dobara. U razgovoru za Pobjedu, nekadašnji glavni urbanista, a sada sekretar Opštinskog sekretarijata Vasko Otašević detaljnije objašnjava razloge za usvajanje primjedbi.

- Tačno je da su primjedbe iznošene tokom javne rasprave ili direktnim obraćanjem nadležnim organima, u ime Mitropolije crnogorsko-primorske, a samim tim i administracije ostroških manastira bile brojne. Ključna je bila dilema da li je zahtjev MCŠ da se u plan ugrade namjere o proširanju dijela manastirskog konaka u Donjem i dogradnje i rekonstrukcije dijela pratećih objekata u Gornjem manastriu, zaista u skladu sa Strategijom o zaštiti kulturno-istorijskih spojmenika u Crno Gori - kazao je Otašević.

Otežavajuća okolnost po racionalnije sagledavanje i nekih drugih aktuelnih  pitanja bila je činjenica da su opsežni rekonstrukcioni radovi na Gornjem manastiru bili u punom jeku, i to bez prethodno pribavljenih odobrenja, ali i mišljenja stručnjaka državne Uprave za zaštitu kulturno-istorijskih dobara. 

U takvim uslovima, piše Pobjeda, nije bilo lako razlučiti: što je puka komercijalizacija koja eventualno narušava neke od ambijentalnih i drugih važnih segmenata, a što je stvarna potreba vjerskog, kulturnog i istorijskog kompleksa, koji je po mnogo čemu jedinstven? Svojevrsno olakšanje za autore DUP- a stiglo je upravo od resornog ministarstva čiji su se stručnjaci precizno izjasnili.

- Detaljnim urbanističkim planom treba predvidjeti izgradnju konaka sa 50 soba (ćelija) na lokaciji Donjeg manastira, što je i bio zahtjev predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske, ne samo tokom javne rasprave, nego i u direktnim obraćanjima nadležnim organima. Neophodno je, takođe, u planska dokumenta "crtati" urbanističko-tehničke uslove za dogradnju i rekonstrukciju pojedinih objekata unutar kompleksa Gornjeg manastira, što bi podrazumijevalo i naknadnu legalizaciju do sada obavljenih radova o kojima se u javnosti, proteklih par mjeseci, dosta govorilo i pisalo - navodi ministarstvo.

U obavezujućem mišljenju ministarstva naloženo je da se iz buduće planske dokumentacije eliminišu svi montažni i objekti od čvrstog materijala, koji rade na osnovu privremenih dozvola, svojevremeno izdatih upravo u skladu sa zahtjevima bivšeg manastirskog upraviteljstva. Radi se o desetak otvorenih tezgi i još toliko kućica od čvrstog materijala.

Što se u odnosu na njihove vlasnike promijenilo, kada je stav aktuelnog administrativnog starješinstva u pitanju, nije u domenu interesovanja danilovgradskih planera. Kako god, takozvane "krajputaške" lokacije na kojima su privremeni objekti, bez obzira na to kojom vrstom djelatnosti se bave njihovi vlasnici, biće raščišćene, a proces uklanjanja objekata počeće kada Detaljni urbanistički plan bude usvojen u lokalnom parlamentu i dobije snagu obavezujućeg pravnog akta.

Rukovodstvo danilovgradske opštine nagovještava da bi se to moglo dogoditi najkasnije do sredine septembra.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika