Svijet

Grčka predložila novi sporazum

Grčka je Evropskom mehanizmu stabilnosti (ESM) uputila predlog dvogodišnjeg sporazuma kako bi sa međunarodnim kreditorima u posljednjem trenutku postigla dogovor. Inače, Evropski mehanizam stabilnosti (ESM) je stalna zajednička struktura za finansiranje zemalja eurozone koje imaju finansijske poteškoće.
Grčka predložila novi sporazum
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta premijera Grčke poručili su da je Atina i dalje za pregovaračkim stolom.

Navodi se da će grčka vlada nastaviti da traga za trajnim rješenjem u okviru zajedničke valute eura.

"Grčka vlada je danas predložila dvogodišnji sporazum kako bi se u potpunosti zadovoljile finansijske potrebe i rekonstruisala dugovanja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da bi, u slučaju nepovoljnog dogovora između dvije strane, na referendumu u nedjelju građani mogli glasati protiv dogovora sa međunarodnim kreditorima, prenijela je Anadolija.

Sazvane hitne telefonske konsultacije eurozone

Čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem sazvao jehitne telefonske konsultacije ministara finansija eurozone za 19 sati kako bi se razmotrio najnoviji grčki predlog čiji je cilj da se riješi pitanje krize oko grčkih dugova.

"Vanredne telefonske konsultacije eurogrupe večeras u 19 sati po briselskom vremenu kako bi se razmotrio zvanični zahtjev grčke vlade koji je primljen tokom poslijepodneva", napisao je na zvaničnom twitter nalogu.

U ponoć na naplatu dolazi dio duga prema MMF-u

Grčkoj danas do ponoći na naplatu dolazi dio duga prema međunarodnom monetarnom fondu, a ako on ne bude plaćen, što je sasvim sigurno, Grčka će završiti u tehničkom bankrotu.

Portal Analitika