Politika

BRAJOVIĆ: Napuštamo partiju, jer ovo nije onaj isti SDP

Članovi i visoki funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) koji podržavaju Ivana Brajovića, napustili su danas sjednicu Glavnog odbora (GO) te stranke, nakon što je većina članova GO odbila njihovu Platformu za očuvanje jedinstva partije. Oni su najavili da napuštaju SDP. Brajović je kazao da je Krivokapićevim odbijanjem usvajanja platforme jasno da njemu nije odgovarao jedinstven SDP i da mu nije odgovarao jasan politički kurs stranke. Prema riječima Brajovića, Krivokapić je tim činom preuzeo na sebe odgovornost za cijepanje partije. Brajović je kazao da će javnost biti blagovremeno informisana o njegovim sljedećim političkim potezima.
BRAJOVIĆ: Napuštamo partiju, jer ovo nije onaj isti SDP
Portal AnalitikaIzvor

„U posljednje vrijeme, zbog napuštanja izovrnih principa i političkog i programskog lutanja, SDP gubi kredibilitet koji je četvrt vijeka stvaran. Razlog zbog kojeg sam se kandidovao za predsjednika je upravio bio pokušaj vraćanja SDP-a sebi. Bili smo idejni tvorci politike državne emancipacije. U posljednje vrijeme smo sve češćim zbunjujućim neprincipijelnim savezništvima sa glavnim protivnicima takve politike devalvirali sve prethodne uspjehe koje smo kao istisna državnotvoran partija sa ponosom isticali. Svjesni smo da je nesmjenljivost vlasti opasna za demokratske procese, ali i sigurni da je mnogo opasnije smjenjivati vlast sa onima koji ne znaju šta bi sa njom, a posebno sa onima koji bi doveli u pitanje državu i njenu nezavisnost i opstanak. Sigurni smo da je zdrava kritika postojećeg stanja jedno, a da je populizam i igranje sa nacionalnim interesima nešto sasvim drugo. Nakon statutarnog i demokratskog posrtanja zbog načina organizacije Kongresa, i pogotovo samog glasanja na Kongresu, bili smo spremni da pružimo ruku i krenemo dalje, a sve radi očuvanja partije. Platforma kojom smo tražili vraćanje SDP-a izvornom programu, samostalan nastup na izborima, pravljenje postizbornih saveza samo sa programski sličnim partijama, je bila potrebna da bi SDP vratili sebi i svojim nekadašnjim vrijednostima. Kako ovo više nije onaj SDP čije smo konstituente prije 25 godina osnovali, i za koji smo se svih ovih godina borili, mi danas napuštamo partiju“, rekao je Brajović novinarima.

Upitan šta će biti sa ministarskim funkcijama njega i Vujice Lazovića, Brajović je rekao da će ih zadržati, te da će poslanici u parlamentu djelovati kao nezavisni poslanici.

"Mi smo na ovim funkcijama zato što smo zavrijedili podršku birača. Imamo legitimitet da nastavimo da radimo taj posao, jer nismo odstupili od programa koji smo predstavili biračkom tijelu. Vlada funkcioniše dok ima većinu u parlamentu. Ovim potezom vršimo pregrupisanje unutar koalicije, a broj poslanika koji podržava tu koaliciju, bar što se tiče nas, ostaje isti", poručio je Brajović

Funkcioneri koji podržavaju Brajovića najavili su da će danas Glavnom odboru te partije predložiti Platformu za očuvanje jedinstva SDP-a, u kojoj se traži da budući sastav organa partija, uključujući i potpredsjednike i Predsjedništvo, bude formiran po paritetnom odnosu kakav je bio na Kongresu - 55:45 odsto. U Platformi se između ostalog traži i paritetni princip i za izbor generalnog sekretarijata, poslaničkih i odborničkih lista, kao i na svim pozicijama u izvršnoj vlasti. Taj potez uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić bez konsultacija sa poraženom strujom na Kongresu, zakazao za danas sjednicu Glavnog odbora na kojoj će se birati potpredsjednici i članovi Predsjedništva.

Iz SDP-a juče je saopšteno da ta partija ima samo jedan Program, programsku deklaciju i Statut koji su dobili gotovo jednoglasnu podršku na nedavno završenom Kongresu, te da je namjera da se nepunih mjesec dana od Kogresa usvajaju slični dokumenti pokušaj dezavuisanja najvišeg organa partije.

Portal Analitika