Kultura

Radovi Danijela Sambo-Rihtera u Ateljeu "Dado"

Umjetnik Danijel Sambo-Rihter iz Njemačke biće gost "Artist in residence" programa Ateljea "Dado" na Cetinju od 29. juna do trećeg jula, u organizaciji Narodnog muzeja.
Radovi Danijela Sambo-Rihtera u Ateljeu "Dado"
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Umjetnik će se 3. jula predstaviti serijom crteža iz ciklusa “Smoke” (Dim). Tokom boravka na Cetinju radiće i na novim crtežima iz pomenute serije koje će prezentovati na izložbi.

Sambo-Rihter rođen je 1966. godine. Diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Drezdenu 1985. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. Živi i radi u Berlinu.

- "Dim" je naziv serije crteža u kojoj Danijel Sambo-Rihter nastavlja da istražuje temu "vojnika". Prvi put umjetnik izlaže svoju seriju crteža kao objedinjenu, zasebnu izložbu. Tanani  dim  koji brzo nestaje izvija se iznad nekadašneg bojišta, kao i iz usta vojnika. On je stalno prisutan, stalni pratilac rata.  Dim iz bombardovanih kuća ili iz cijevi oružja odmah nakon pucnja, makar u vrijeme kad je barut vodio glavnu riječ. Na nekim crtežima,  dim  koji se izdiže djeluje kao antiteza melanholiji prikazanih figura - zapisao je dr Eduard Frid o Rihterovim crtežima.

Izložba u Ateljeu "Dado" biće otvorena do 24. jula.

Portal Analitika