Protokol

Vujanović primio akreditivna pisma tri ambasadora

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Argentine, Laosa i Jordana.
Vujanović primio akreditivna pisma tri ambasadora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je na Cetinju primio akreditivna pisma ambasadora Argentine, Rikarda Fernanda Fernandeza, koji će dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

„Vujanović iskazao je zadovoljstvo odnosima sa Argentinom, konstatujući da je otvaranje ambasade Crne Gore u Argentini najbolji pokazatelj značaja koji Crna Gora pridaje saradnji sa ovom latino-američkom državom“, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Vujanović je naveo da je zadovoljan posjetom guvernera provincije Ćako Horhea Kapitanića u maju 2013. godine, čije crnogorsko porijeklo i vezanost za Crnu Goru, je obezbijedilo da ova provincija u kojoj je najveći broj iseljenika iz Crne Gore, uspostavi dobru komunikaciju sa Crnom Gorom.

Fernandez se saglasio sa Vujanovićem da postoji širok prostor za saradnju dvije države, ocijenio veoma kvalitetnim dosadašnji rad naše ambasade u Argentini i istakao da će biti veoma posvećen daljem unapređenju odnosa dvije države.

Vujanović je primio i akreditivna pisma ambasadora Laosa, Phoukhao Phommavongs-a, koji će dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Vujanović je kazao da treba provjeriti mogućnosti ekonomske saradnje aktivnošću Vlada i privrednih komora, zbog čega bi trebalo razmijeniti informacije i zaključiti odgovarajuće međudržavne ugovore.

„Phommavongs se saglasio da je neophodno da dvije države utvrde kakve su mogućnosti saradnje i da na temeljima zajedničkog interesa uspostave ekonomske odnose“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je primio akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Jordana, Favaza Al Eitana, koji će dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

„Vujanović je iskazao zadovoljstvo njegovom zvaničnom posjetom Jordanu oktobra 2013. godine konstatujući da postoje široke mogućnosti za saradnju dvije države kroz izražena intresovanja jordanskih kompanija za investiranje u Crnu Goru i partnerstvo sa njom“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vujanović je ocijenio je važnim Biznis forum u Jordanu Privredne komore Crne Gore i Privredne komore Jordana koji je pokazao visok interes za privrednom saradnjom.

Al Eitan je rekao da je zvanična posjeta predsjednika, kao i ministarske i posjeta predsjednika parlamenta, obezbijedila dobru osnovu za saradnju dvije države, konstatujući da će u svojoj diplomatskoj misiji učiniti sve da se ti odnosi unaprijede.

Portal Analitika