Sci/Tech

Iz Lotusa tvrde da će njihov crossover biti bolji od Porcheovog Macana

Kompanija Lotus je objavila preliminarne detalje o svom prvom crossoveru, koji će se na tržištu pojaviti 2019. godine.
Iz Lotusa tvrde da će njihov crossover biti bolji od Porcheovog Macana
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći za magazin Auto Express na Goodwood festivalu brzine, direktor kompanije Lotus Jean-Marc Gales je kritikovao konkurente zbog velikih i teških SUV-ova i poručio da će Lotusov SUV biti lagan i brz. 

Posebno se osvrnuo na kompaniju Porsche i model Macan, koji bi trebao biti rival Lotusovom SUV-u. Gales je rekao da će Lotusov model biti bolji od konkurencije kada se na tržištu pojavi 2019. godine.

Precizni podaci o težini nisu otkriveni, ali se spekulište da će Lotusov SUV biti lakši od rivala za čak 200 kg. Kao što je već poznato. Poređenja radi, Porcheov Macan S je težak 1.865 kg.

Lotusov SUV će se proizvoditi u Kini, koja će u početku biti njegovo jedino tržište. Odluka o plasiranju modela na druga tržišta će biti donesena naknadno i to na osnovu uspješnosti prodaje u Kini.

Lotus nastavlja partnerstvo s Toyotom, očekuje se da će crossover ponuditi sa benzinskim motorima, a spominje se i hibridna verzija. Verzija za evropsko tržište će dobiti turbodizelski motor, koji će pokretati prvi Lotusov dizelaš ikada.

klix.ba

Portal Analitika