Politika

Šabović o Platformi: Neko izvan SDP-a želi da uređuje odnose u stranci

Više je nego očigledno da neko izvan Socijaldemokratske partije (SDP) želi da uređuje odnose u stranci. Ne mogu da shvatim da se nepunih mjesec dana poslije Kongresa, nakon usvajanja svih partijskih dokumenata, pojavljuje ova priča. Posebno mi je čudno, gotovo nerazumljivo i pomalo smiješno, to da traže 45 odsto funkcija, koliko je njihov kandidat dobio na Kongresu. Po toj logici trebali smo onima koji su na referendumu bili za zajedničku državu da damo 45 odsto teritorije – kazao je član Predsjedništva i poslanik SDP-a Džavid Šabović, komentarišući Platformu za očuvanje jedinstva te partije, koju će danas na Glavnom odboru SDP-a predložiti potpredsjednik stranke Ivan Brajović.
Šabović o Platformi: Neko izvan SDP-a želi da uređuje odnose u stranci
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da prokomentariše izjavu poslanika SDP-a Mića Orlandića, inače jednog od potpisnika Paltforme, da je ona zapravo bila pokušaj da se nerazumni urazume i da se očuva jedinstvo partije, Šabović je kratko odgovorio:

„Ako smo mi nerazumni, ipak smo većina“.

Šabović je istakao da u SDP-u neče biti nikakvog raspada, jer, prema njegovim riječima, SDP nije jedan čovjek, ni grupa ljudi.

„Ne zaboravite da su moji drugovi bili na svim najbitnijim funkcijama – i poslanici, i ministri i direktori. Sve što je mogao neko da dobije, moji drugari su dobili. Ne znam da li su tačno u procentima imali 55 ili 45, ili možda malo više. Žao mi je što ovo moram da kažem, ali mislio sam da nikada neću biti u situaciji da ovako pričam“, kazao je Šabović za Portal Analitika.

Podsjećamo, potpredsjednik Socijaldemokratske partije i ministar saobraćaja Ivan Brajović, predložiće danas Glavnom odboru te partije Platformu za očuvanje jedinstva SDP-a, u kojoj se traži da budući sastav organa partija, uključujući i potpredsjednike i Predsjedništvo, bude formiran po paritetnom odnosu kakav je bio na Kongresu - 55:45 odsto. U Platformi se između ostalog traži i paritetni princip i za izbor generalnog sekretarijata, poslaničkih i odborničkih lista, kao i na svim pozicijama u izvršnoj vlasti.

Iz SDP-a juče je saopšteno da ta partija ima samo jedan Program, programsku deklaciju i Statut koji su dobili gotovo jednoglasnu podršku na nedavno završenom Kongresu, te da je namjera da se nepunih mjesec dana od Kogresa usvajaju slični dokumenti pokušaj dezavuisanja najvišeg organa partije.

Portal Analitika