Abiznis

SEKULIĆ: Od danas niže cijene rominga

Jeftiniji roming u Crnoj Gori počeće da se primjenjuje od 30. juna, rekao je Pobjedi direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić.
 SEKULIĆ: Od danas niže cijene rominga
Portal AnalitikaIzvor

On je objasnio da je Agencija, nakon presude Upravnog suda, po tužbi Telekoma i Telenora, da se ne mogu primjenjivati niže cijene rominga na osnovu međudržavnog sporazuma sa Srbijom, BiH I Makedonijom,  donijela novu odluku.

- Ova se odluka bazira na odredbama domaćih zakona o elektronskim komunikacijama i o zaštiti potrošača – rekao je Sekulić. 

On je objasnio da su zakonom o elektronskim komunikacijama utvrđeni principi na kojima se zasniva taj zakon, a među najvažnijim su principi nediskriminatornosti i proporcionalnosti.

- Činjenica je da su sva tri mobilna operatera u Crnoj Gori utvrdila cijene u romingu u mrežama operatera koji su u istom vlasništvu, a koje su čak i niže od cijena propisanih našom osporenom odredbom. Princip nediskriminatonosti nalaže da takve cijene budu ponuđene i drugim operatorima – naveo je Sekulić.

On je istakao da princip proporcionalnosti nalaže da se, s obzirom na to da su regulatorna tijela iz Srbije, BiH i Makedonije donijela odluke o snižavanju cijena rominga I da će pogodnosti od tih odluka uživati građani Crne Gore koji putuju u te zemlje, to isto primijeni i na njihove građane za vrijeme boravka u Crnoj Gori.

Upravni sud je, kako je javila Pobjeda, presudio po tužbi Telekoma i Telenora, pozivajući se na činjenicu da deklaracije Evropske unije nijesu obavezujuće za Crnu Goru, dok ne postane članica Unije. Drugi razlog je što međudražvni sporazum o sniženju cijena u romingu, koji su potpisale Vlade Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije nije ratifikovan u parlamentu.

 

Portal Analitika