Politika

ČANAK: Za nezavisnu Crnu Goru sam od 1991. godine

Posjeta predsjednika Vlade Crne Gore gospodina Mila Đukanovića Beogradu prvi put posle desetak godina je obilježila jednu fazu uspona tih odnosa i mislim da se iz Srbije trenutno ne mogu čuti neki glasovi koji bi dovodili u pitanje niti stabilnost Crne Gore, niti njenu nezavisnost – ističe Čanak
ČANAK: Za nezavisnu Crnu Goru sam od 1991. godine
Portal AnalitikaIzvor

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je u intervjuu Pobjedi da se njegova stranka od 1991.godine zalagala za nezavisnu, suverenu i nadasve demokratsku Crnu Goru.

- Mnogi ljudi koji danas vode Crnu Goru tada nisu bili na tim stanovištima pa su na kraju upravo oni izvojevali nezavisnost i razvoj Crne Gore – kaže Čanak. On ocjenjuje da su odnosi između Crne Gore i Srbije dobri i da nema nerazjašnjenih pitanja.

Govoreći o situaciji u njegovoj državi, Čanak kaže da se Srbija danas, između ostalog, suočava sa izbjeglicama koje dolaze preko istoka zemlje, sa Bosnom, kriminalom, korupcijom, odlivom mozgova unutar zemlje, sa 40% manjim zaradama nego u Crnoj Gori... On dodaje da je to kombinovano sa sve zaoštrenijim odnosima između Ruske Federacije i Zapada.

- Sa jedne strane 80% spoljne trgovine Srbije se obavlja sa zemljama Evropske unije i regiona, a u isto vreme je Vladimir Vladimirovič Putin jedan od dva najpopularnija čovjeka u Srbiji, po istraživanjima javnog mnjenja – ističe lider LSV.

On istie da su stvari, kada su u pitanju evroatlantske interacije u Srbiji mnogo komplikovanije zbog toga što, kako navodi, Srbija mora da se suoči sa mnogo problema iz svoje novije istorije, iz svoje aktuelne geopolitičke pozicije.

-  Mora da se opredeli za koju političku  koncepciju se zalaže, jer ovakva situacija u kojoj svakoga sata jača putinovski uticaj u Srbiji, a u parlamentu Srbije od 250 poslanika ima recimo svega jedan koji se ne zalaže za što je moguće brže uključivanje Srbije u EU, govori o jednom dubokom unutrašnjem rascepu koji vlada u srbijanskom društvu. Pa, istraživanja javnog mnjenja kažu da je dominantno mišljenje u Srbiji da Srbija treba da bude što je moguće bliža sa Rusijom, ali da isti ti ljudi, koji to kažu, žele da im deca žive u Evropskoj uniji. Dakle, sukob emocija i razuma je u Srbiji veoma oštar i razdire celo društvo - kazao je lider LSV.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore Čanak ističe da lično misli da su odnosi dobri, da nema nerazjašnjenih pitanja.

- Posjeta predsjednika Vlade Crne Gore gospodina Mila Đukanovića Beogradu prvi put posle desetak godina je obilježila jednu fazu uspona tih odnosa i mislim da se iz Srbije trenutno ne mogu čuti neki glasovi koji bi dovodili u pitanje niti stabilnost Crne Gore, niti njenu nezavisnost - rekao je Čanak.

 

Pobjeda, foto: abrasmedija.info

Portal Analitika