Zanimljivosti

Stiže spas za osobe sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem

Za pojedine pacijente sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP) najbolje rješenje bi bila psihohirurgija, smatraju pojedini stručnjaci.
Stiže spas za osobe sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema navodima magazina “Popular Science”, ljekovi i terapija ne dovode do poboljšanja kod 30 do 60 odsto pacijenata sa OKP-om, pa bi za njih najbolje rješenje predstavljala psihohirurgija.

“Uklanjanje moždanog tkiva pomoću lasera možda se čini kao veoma rizičan opduhvat, ali treba imati u vidu da je nauka prilično napredovala od jezivih operativnih procedura koje su se sprovodile tridesetih godina prošlog vijeka”, navodi hirurg Samir Šet.

“Danas, stručnjaci znaju da je OKP povezan sa određenim centrima u mozgu. Jedan od njih je prednji cingularni korteks, dio mozga koji nas upozorava na to da bi trebalo obaviti određen zadatak i koji nakon njegovog kompletiranja uzrokuje osjećaj zadovoljstva”, objašnjava Šet.

Međutim, kod osoba sa OKP-om osjećaj zadovoljstva nakon fokusiranja na određeni stimulans izostaje, zbog čega se proces obavlja iznova i iznova. Ovo stanje ponekad je toliko ozbiljno da ometa svakodnevno funkcionisanje pacijenta.

Ako su simptomi prisutni uprkos uvođenju terapije i ljekova, onda bi u obzir trebalo uzeti psihoghirurgiju.

Koristeći stereotaktički okvir, koji u osnovi predstavlja veliki uglomer, hirurzi putem kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne rezonance (MRI) mogu obilježiti putanju od lobanje do željene oblasti u prednjem cingularnom korteksu, a zatim je ukloniti.

"Radimo male procedure nakon kojih pratimo kako je pacijent reagovao i na taj način učimo kako da što uspješnije izvedemo sljedeći eksperiment”, kaže Šet i dodaje da poboljšanje uslijedi kod 50 odsto pacijenata.

Hirurg ističe da bi ova operativna procedura u budućnosti mogla da bude dostupna pacijentima koji boluju od teških oblika depresije.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika