Abiznis

Mljekari od srijede protestuju u Podgorici

Radnici i kooperanti nikšićke mljekare Nika, u koju je stečaj uveden 13. marta, održali su danas prosteste ispred prostorija firme i zgrade opštine Nikšić, koje će od srijede, kako su najavili, nastaviti i u Podgorici.
Mljekari od srijede protestuju u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Mljekari će, kako su najavili, na protestima ispred ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja, od 11 do 17 sati, zahtijevati da im se obezbijedi oko 183 hiljade EUR za neisplaćene zarade i oko 798 hiljada EUR na ime poreza i doprinosa.

Oni traže i isplatu oko 247 hiljada EUR kooperantima za isporučeno mlijeko.

Predstavnik oko 40 okupljenih radnika i farmera, Branko Delibašić, kazao je da 13. jula ističe rok za dostavljanje plana reorganizacije, koji je, kako je najavljivano, trebalo da podnese domaća firma, čije ime nije saopšteno. Ukoliko plan bude prihvaćen, slijedi reorganizacija ili bankrot.

Delibašić je naveo da zbog neuplaćenog radnog staža i greške stečajnog upravnika i sudije, koji nijesu dostavili pojedinačna rješenja, 35 radnika Nike i bivših zaposlenih Agroprodukta ne mogu da ostvare prava na starosnu penziju.

Prema njegovim riječima, uzalud su se do sada više puta dopisima obraćali nadležnim, zbog čega im je jedino preostalo da ih protestom podsjete na neriješene zahtjeve.

„Idemo u Podgoricu da mirnim putem pokušamo da ostvarimo svoja prava i uvjerimo se da li će se, kada nas vide, udostojiti da nas prime ministri poljoprivrede i rada i socijalnog staranja, Petar Ivanović i Zorica Kovačević”, kazao je Delibašić.

Radnici i kooperanti su, kako je dodao, odlučni da istraju u namjeri da im se isplate zaostala potraživanja na koja su strpljivo čekali.

Delibašić je, na pitanje da li se radnicima i kooperantima obraćao dosadašanji vlasnik Nike, Aleksanadr Božović, na čiji zahtjev je uveden stečaj, odgovorio da su njegove tvrdnje da ima moralnu obavezu da ih isplati bile samo prazna priča.

“Božović se ne pojavljuje, već završava svoje poslove. Sve što je uradio, bilo je smišljeno. On i dalje nastavlja poslovanje u firmama koje se vode na njegove bliske rođake”, kazao je Delibašić.

Radnici od novembra prošle godine protestuju u krugu fabrike. Oni od 2013. godine nijesu primali plate, a radni staž im nije povezan pet i po godina.

Kooperanti su isporuku mlijeka Niki obustavili 5. oktobra prošle godine, a mjesec kasnije je prekinuta proizvodnja.

Odbor povjerilaca Nike prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion EUR, dok je imovina procijenjena na 4,8 miliona.(Mina BUSINESS)

Portal Analitika