NATO

Komersant: Crna Gora karika koja nedostaje NATO-u

Crnoj Gori poslat je jasan signal da će upravo ona biti sljedeća članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO), a vjerovatno i jedina u bliskoj budućnosti, piše danas moskovski dnevnik Komersant i dodaje da Podgorica računa da to neće pogoršati odnose sa Rusijom.
Komersant: Crna Gora karika koja nedostaje NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

List u tekstu "U NATO su našli kariku koja nedostaje – sljedeći član alijanse biće Crna Gora" ojcenjuje da je dio članova alijanse uzdržan kada je riječ o širenju, smatrajući da joj je sve teže da "svari" nove članove i da to može biti novi iritirajući faktor u odnosima s Rusijom, ali i pored toga mnogi političari i eksperti smatraju da su šanse za prijem Crne Gore u taj zapadni vojn savez velike.

Dnevnik citira diplomatski izvor jedne od NATO država koji se bavi Balkanom da je Crna Gora "idealni kandidat" i da u bližoj budućnosti ni jedna druga zemlja nema realne šanse na ulazak.

Komersant navodi da je i prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja prvi put u Crnoj Gori broj građana koji su za ulazak Crne Gore u NATO veći od broja protivnika.

List takođe piše, pozivajući se na izvore u crnogorskom rukovodstvu, da Podgorica računa da ulaskom u Alijansu neće biti pokvareni odnosi s Rusijom.

"Kao prvo, mi nikada nijesmo skrivali od Rusije naše planove. Kao drugo, Moskva oštro nastupa protiv ulaska u NATO prije svega njenih susjeda. Kao treće, Rusija vidi prijetnju u približavanju vojne infrastrukture Alijanse prema svojim granicama, ali Crna Gora ne planira da na svojoj teritoriji razmješta vojne baze", rekao je neimenovani izvor listu.

Taj izvor je dodao da u NATO-u postoji čitav niz zemalja koje imaju odlične odnose s Rusijom i da bi "Moskva trebalo da bude zainteresovana za povećanje njihovog broja".

Komersant piše da i premijer Crne Gore Milo Đukanović smatra da odnosi Crne Gore i Rusije ne treba poslije ulaska u NATO da se pogoršaju.

List prenosi Đukanovićevu čestitku ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu povodom Dana Rusije u kojoj se kaže da priključivanje Crne Gore Alijansi "ni u kom slučaju neće biti prepreka za razvoj odnosa s partnerima i prijateljima kao što je Rusija".

 

RTCG

Portal Analitika