NATO

TASIĆ: Tema NATO integracija postavljena visoko na medijskoj agendi

Tema NATO integracija je, za razliku od prethodna dva ciklusa monitoringa u septembru 2013. godine i junu 2014. godine, u posljednjem monitoringu koji analizira mjesec maj, postavljena visoko na medijskoj agendi i iznosila je 60 odsto ukupnog medijskog izvještavanja, istakla je Selena Tasić, programska menadžerka Instituta za javnu politiku.
TASIĆ: Tema NATO integracija postavljena visoko na medijskoj agendi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je istakla, za razliku od prethodne dvije godine, kada su se informacije o NATO savezu u medijima bazirale isključivo na prenosima sa "pseudo-događaja", ovaj monitoring period je zabilježio znatno temeljnije pokrivanje tematike od strane redakcija i novinara. Monitoring je pokazao i znatno veći broj prenesenih informacija, objašnjavanje događaja u kojima NATO ima ulogu na međunarodnom planu, kao i veći broj intervjua, stavova i izjava svih zainteresovanih strana.

"Ali, monitoring je zabilježio potpuno odsustvo ikakve uključenosti grupe mladih u bilo koji vid medijskog izvještavanja, osim kada je u pitanju prenos događaja“, objasnila je Tasić.

Pomenuti monitoring je sproveden kako bi se stekla jasnija slika o ulozi medija u procesu NATO integracija, odnosno kako bi se ocijenio njihov učinak i uticaj na javno mnjenje, a iz perspektive prava javnosti na tačnu, izbalansiranu i prevovremenu informaciju.

2906pres2

Kako je kazala programska menadžerka Instituta za javnu politiku, uzorak je činilo pet izdanja dnevnih i jedno izdanje nedjeljnih novina, četiri onlajn portala i pet televizijskih stanica.

„Nakon selekcije materijala, korpus je činilo ukupno 147 novinskih tekstova, 200 tekstova objavljenih na portalima i 148 priloga objavljenih na glavnim nacionalnim televizijama u periodu od 1. maja 2015. godine do 31. maja. Mediji se razlikuju po broju objavljenih tekstova tj. priloga tokom monitoring perioda. Najviše tekstova – 41 tekst objavljen je u Pobjedi, dok je u crnogorskom izdanju Informera objavljeno samo deset tekstova. Kada su u pitanju portali, prema zastupljenosti teme NATO prednjači Portal Analitika sa 68 tekstova, dok je najmanje tekstova – 31, bilo na portalu Vijesti. Među televizijskim stranicama RTCG je posvetio najveću pažnju NATO-u sa 44 priloga, dok su TV Vijesti objavile samo 14 priloga na tu temu“, rekla je Tasić.

2906pres3

Isidora Sekulić Šoć, novinarka RTCG-a, istakla je da je vidan napredak u prisustvu teme u odnosu na prije nekoliko godina, kada je ona počela da se bavi temama koje se tiču Sjevernoatlantskog saveza.

Ona je kazala da je pomenuta tema prije pet godina bila u drugom planu, da građani nijesu bili zainteresovani i da su imali otpor, te da je teško bilo naći adekvatne sagovornike.

„O temi NATO-a sada razgovaramo sa manje strasti i emocija i više razuma, što je po mom mišljenju veoma bitno. Sada govorimo argumentovano, govorimo sa svih adresa i dolazimo do suštine – a to je da je riječ o procesu koji se tiče svih nas i da svi segmenti društva moraju biti uključeni“, objasnila je novinarka emisije „Izazov“.

K.Ć.

Portal Analitika