Svijet

Gardijan: Grčka kriza kao sarajevski atentat

Ishod referenduma u Grčkoj mogao bi da ostavi velike posljedice po eurozonu, baš kao što je sarajevski atentat prije više od vijeka promijenio Evropu, piše "Gardijan".
Gardijan: Grčka kriza kao sarajevski atentat
Portal AnalitikaIzvor

Urednik ekonomije Leri Eliot navodi da "odluka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da održi referendum na kojem će se Grci izjasniti o predloženom sporazumu sa povjeriocima, ima veliki potencijal da postane novi sarajevski momenat".

List podsjeća da je pre 101 godinu na ulicama Sarajeva ubijen austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand, i ukazuje da, iako taj događaj na početku nije privukao veliku pažnju, šest nedjelja kasnije Evropa je bila u ratu. 

Kriza se ne odnosi samo na bankrot Grčke, iako je to realna prijetnja, a nije u pitanju ni činjenica da su kreditori ''pretjerali'' u pregovorima, iako sigurno jesu. U pitanju je budućnost samog eura. 

U narednim danima će se sigurno dosta govoriti o grčkoj situaciji, a tri vodeća evropska pregovarača - predstavnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, Žan Klod Junker iz Evropske komisije i Mario Dragi iz Evropske centralne banke - nadaju se da će Cipras izgubiti na referendumu zakazanom za nedjelju. (Tanjug)

Portal Analitika