Politika

DAN: Vlada 2012. godine priznala teroriste kao legitimne predstavnike sirijskog naroda

Vlada Crne Gore priznala je prije dvije i po godine Sirijsku nacionalnu koaliciju revolucionarnih i opozicionih snaga kao legitimnog političkog predstavnika sirijskog naroda. Pomenute snage, koje su dobile zdušnu podršku crnogorske izvršne vlasti, u međuvremenu su prerasle u najozloglašeniju ekstremističku organizaciju -Islamsku državu, odgovornu za mnoge zločine širom svijeta, piše Dan.
DAN: Vlada 2012. godine priznala teroriste kao legitimne predstavnike sirijskog naroda
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je spornu odluku donijela na sjednici, održanoj 27. decembra 2012. godine.

"Priznaje se Sirijska nacionalna koalicija revolucionarnih i opozicionih snaga kao legitimni predstavnik sirijskog naroda. Vlada Crne Gore izražava punu podršku naporima usmjerenim ka demokratskoj tranziciji, poštovanju ljudskih prava i uspostavljanju trajnog mira u Siriji, u skladu sa željama sirijskog tnaroda. U tom smislu Vlade će takođe dalje podržavati napore međunarodne zajednice i zajedničkog predstavnika Ujedinjenih nacija i Lige arapskih zemalja, u cilju pronalaženja političkog rješenja krize u Siriji", navedeno je u dokumentu koji je Vladi predložilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Na istoj sjednici izglasan je i zaključak u kojem se konstatuje da je pomenuti prijedlog odluke usvojen. Ni odluka kao ni zaključak Vlade kojim je ozvaničeno njeno usvajanje, nemaju nikakvo obrazloženje.

O razmjerama zločina pripadnika ISIL-a svjedoče brojni video-snimci, navodi list. Tako su, između ostalog, podsjeća Dan, ekstremisti Islamske države objavili video u kojem tvrde da su odsijecanjem glave pogubili 21 kurdskog borca koji su bili zatvoreni u kavezima.

Takođe, samo nekoliko sati nakon što je porodica britanskog humanitarca Davida Hejnsa (44), koji je završio u zarobljeništvu ISIL-a, od otmičara zatražila da im se jave, na internetu se pojavio snimak kako mu pripadnici ove ekstremističke organizacije odrubljuju glavu na kojoj je navodno prikazana Hejnesova likvidacija. Na snimku je prikazano kako mu borci ISIL-a odrubljuju glavu.

Prošle godine 11 iračkih policajaca primljeno je u bolnicu u Baladu jer je utvrđeno da su ih teroristi Islamske države u Iraku i Levantu ISIL napali hemijskim oružjem gasom hlorom. To je bio prvi potvrđeni slučaj da ISIL koristi hemijsko oružje u borbama.

Islamska država objavila je ranije i šokantne fotografije kako njihovi borci jednu osobu bacaju sa krova i kamenuju do smrti.

U mnoštvu snimaka je i onaj koji pokazuje kako borci ISIL-a razbijaju kamenje i uništavaju skulpture drevnog asirskog grada Nimruda, a za kraj su cijeli kompleks raznijeli bombama i pretvorili u prah.

(Dan)

 

Portal Analitika