Kultura

Nagrade klapama „Bunari“, „Kaše“ i „Sebeniko“

U okviru XIV Međunarodnog festivala klapa Perast, sinoć je održano drugo takmičarsko veče u kategorijama Muške klape i Nova klapska pjesma.
Nagrade klapama „Bunari“, „Kaše“ i „Sebeniko“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U kategoriji Muške klape učestvovali su klape: "Bukaleta" iz Pazina, "Sagena" iz Zagreba, "Assa voce" iz Podgorice, "Trebižat" iz istoimenog grada, "Bunari" iz Vodica, "Sebeniko" iz Šibenika i "Kaše" iz Dubrovnika. Dok su u kategoriji Nova klapska pjesma nastupile klape: "Musica viva" iz Sombora, "Diva" iz Širokog Brijega, "Dalmatinke" iz Šibenika, "Sagena" iz Zagreba, "Maris" iz Kotora, "Oršulice" iz Vodica, podgoričkle "Assa voce" i "Alata" i "Kaše" iz Dubrovnika.

Žiri za najbolji tekst u kategoriji "Nova klapska pjesma": Jakša Fiamengo, Ante Mekinić, Gracijela Čulić, Dubravka Jovanović i Vjera Banićević dodijelio je nagradu Božidaru Vodopiji, autoru teksta pjesme "Slava Perasta", koju je izvela dubrovačka klapa "Kaše".

Nagrade publike za najbolju mušku klapu i najbolji aranžman u kategoriji "Nova klapska pjesma" dodijeljene su klapi "Kaše".

Po ocjeni stručnog žirija nagrada za najbolju kompoziciju pripala je Vicku Dragojeviću iz klape "Kaše" za pjesmu "Slava Perasta", drugoplasirani su Jadran Jejić i Mladen Glavić za pjesmu "Neverin" koju je izvela klapa "Segena", dok je treće mjesto pripalo Milku Neneziću iz klape "Assa Voce" za pjesmu "Zmaj sjevernih mora".

Nagrada za najbolju obradu u kategoriji Nova klapska pjesma pripala je Vicku Dragojeviću iz klape "Kaše" za pjesmu "Slava Perasta".

"Bio bih skroman kada bih rekao da nismo očekivali neku nagardu, ali to svakako nije značilo da smo očekivali baš prvo mjesto", kazao je za Radio Kotor predstavnik klape "Bunari" Ante Juričev i dodao da je konkurencija bila izuzetno jaka, kako je rekao, samim tim što su, između ostalih, učestvovale klape "Kaše", koja je dvostruki pobjednik Festivala u Omišu i klapa "Sebenico".

"Mi smo ovdje četrnaesti put za redom, cilj nam je uvjek da budemo zadovoljni i odradimo posao onako kako smo planirali, a nagrada ako dođe svakako da obraduje", rekao je predstavnika klape "Assa Voce" Ilija Dapčević. "Ovaj festival izrasta u vrlo jak festival, a naše crnogorske klape moraju dosta da rade da bi dostigle nivoe ostalih klapa koje su učestvovale večeras", zaključio je Dapčević.

"Uvjek nam je drago doći u Perast, pjevati i uživati, bez nekih velikih očekivanja. Konkurencija je dosta jaka, klape su sve bolje i bolje i to dokazuje vrijednost ovog festivala", rekao je Berislav Sušac iz klape "Trebižet".

"Izuzetno mi je drago što je nagradu za najbolji tekst Dobio Božo Vodopija i što je baš ta pjesma nagrađena. Bilo bi mi puno draže da se već sledeće godine ova pjesma izvodi od neke druge klape", rekao je Vicko Dragojević iz klape "Kaše".

Odabir učesnika i program festivala kreirao je umjetnički direktor festivala Jasminko Šetka, a program je vodila Jasna Jeknić-Stijović.

U revijalnom dijelu učestvovale su klape: "Fortuna", "Corone", "Kaše", "Luka" i "Bunari".

Podsjetimo, Međunarodni festival klapa Perast jedan je od segmenata ovogodišnjeg VII KotorArt-a i traje još danas. U tamošnjem Muzeju danas u 11 sati biće održan okrugli sto stručnog žirija festivala. Na peraškom trgu ispred crkve sv. Nikole od 21 sat na programu je takmičenje u kategoriji Mješovite klape. U drugom djelu večeri, nakon proglašenja pobjednika, planirane su "Zavičajne harmonije-Perast 2015".

Portal Analitika