Svijet

Iza maske mirnog mladića krio se masovni ubica

Nekoliko sati prije nego što je krenuo u napad u ljetovalištu Sus Sefdin Rezgui je kod kuće pričao sa ujakom o svom životu i studiranju, piše “Jutarnji list“.
Iza maske mirnog mladića krio se masovni ubica
Portal AnalitikaIzvor

23-godišnji napadač koji je u divljačkom pohodu u tuniskom ljetovalištu Sus pobio 38 osoba prije nego što ga je upucala policija, živio je poput bilo kog mladića, kako ga opisuju šokirani prijatelji i susjedi.

Video koji se pojavio na YouTube-u, snimljen prije otprilike pet godina, prikazuje ga kao strastvenog ljubitelja brejk densa koji se čak nekoliko puta takmičio u glavnom gradu Tunisa.

"Bio je sa mnom, sjedeli smo u dvorištu i sve je bilo potpuno normalno. Nismo imali pojma što je planirao", rekao je njegov ujak Ali Bin Muhamed Rezgui (71), kako prenosi britanski “Miror“.

Ujak kaže da je bio sladak dječak dok je bio mlađi, da se bavio brejk densom i da je obožavao fudbal.

Na Fejsbuk stranici za koju se vjeruje da je pripadala Rezguiu bilo je nekoliko njegovih objava o Real Madridu i fudbalskoj reprezentaciji Tunisa.

Susjedi ga u nevjerici opisuju kao mirnog i dobrog mladić,a te nagađaju da li je možda siromaštvo uticalo da se odluči na nezamisliv čin.

Rezguijev otac, koji radi kao nadničar na farmama ili željeznici, odveden je u policiju zbog ispitivanja.

Tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova nije imalo Rezguija u krivičnoj evidenciji, a samo je jedanput zaustavljen zbog pušenja marihuane.

Mediji prenose informaciju neimenovanog izvora iz ministarstva da je Rezgui bio aktivan član radikalne grupe 'Islamska mladost' te da je išao u džamije koje drže radikalni propovjednici.

Islamska država objavila je fotografiju Sefdina Rezguia sa porukom: 'Vojnik kalifata, Abu Jahja al Kiravani, neka ga Bog primi, noć invazije na Sus u muslimanskom Tunisu'.

Rezgui je studirao vazduhoplovstvo na lokalnom unverzitetu i živio sa još četvoricom mladića za koje se takođe smatralo da su studenti.

Kada su se uselili prije godinu dana u kuću u predjelu R'bib Sidi Belgacem, susjede je uznemirilo njihovo ponašanje jer nikoga nisu pozdravljali, kako je rekao jedan susjed koji živi pored džamije u kojoj su mladići provodili većinu svog vremena.

Izvor: b92.net

Portal Analitika