Svijet

Broj Jevreja u svijetu blizu nivoa prije holokausta

Jevrejska populacija u svijetu približava se broju iz vremena prije holokausta, sudeći po podacima Političkog instituta jevrejskog naroda sa sjedištem u Jerusalimu.
Broj Jevreja u svijetu blizu nivoa prije holokausta
Portal AnalitikaIzvor

Institut je saopštio da je početkom ove godine bilo 14,2 miliona Jevreja u svijetu. Ako se u obzir uzmu i oni čiji je samo jedan rodtelj Jevrejin i oni koji se identifikuju djelimično kao Jevreji, onda ih ima skoro 16,5 miliona, kolika je bila jevrejska populacija uoči Drugog svjetskog rata, navodi Asošijeted pres. Nacisti i njihovi saradnici ubili su oko 6 miliona Jevreja u holokaustu.

Nakon Izraela, u kome živi 6.103.200 Jevreja, u SAD-u ih ima najviše 5.700.000. U posljednjoj deceniji jevrejska populacija je porasla za osam procenata, što je najviše od Drugog svjetskog rata, objavio je izraelski novinski sajt Ynet.

U izvještaju se navodi da je porast broja Jevreja djelimično posljedica prirodnog rasta, uglavnom u Izraelu, i jedne od najvećih stopa fertiliteta u zapadnom svijetu. Međutim rast ima veze i sa izmjenom jevrejske identifikacije. Zapravo 59 procenata odrasle djece u SAD-u, koji imaju samo jednog roditelja Jevreja, se sada identifikuju kao Jevreji, odnosno većina, što do sada nije bilo zabilježeno.

Predsjednik instituta Avinoam Bar Josef, rekao je da se više tih Jevreja identifikuje tako, jer se to što je neko Jevrej poštuje sada u SAD-u više nego ranije. On takođe podsjeća na obrazovna putovanja koje organizuje Izrael za mlade Jevreje u dijaspori i smatra da takođe imaju efekta.

Izvor: b92.net

Portal Analitika