Društvo

Najčešća zloupotreba identiteta na društvenim mrežama

Najveći broj sajber incidenata u Crnoj Gori odnosi na zloupotrebu identiteta na društvenim mrežama, hakovanje profila, ali ima na bankarske i finansijske prevare, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo.
Najčešća zloupotreba identiteta na društvenim mrežama
Portal AnalitikaIzvor

Pojedini stručnjaci kazali su za Atlas televiziji, da u svijetu, a, ne samo Crnoj Gori, fali IT stručnjaka.

“Ni mi nemamo dovoljno stručnjaka jer se većina omladine usavrša u nekim drugim poljima”, kazao je Atlas televiziji Marko Holbl sa Univerziteta u Mariboru.

 Prema njegovim riječima, IT industrija ubrzano raste.

 "Kao što vidite, oko svih nas su različiti uređaji. To znači da ćemo internet sve više da koristimo u svakodnevnom životu. To podrazumijeva veća prijetnje, ali i potrebu za većim brojem obučenih ljudi. Stručnjaci, dalje, imaju ulogu da edukuju širu javnost o svim bezbjednosnim i ostalim prijetnjama na internetu”, kazao je Holbl.

 Stefano Guarino, sa Univerziteta u Rimu, kazao je da oni pokušavaju da prenesu iskustvo i utiču na jačanje svijesti o sajber prijetnjama.

 "Između ostalog, vaš obrazovni sistem treba da se i u tom segmentu uskladi sa evropskim standardima”, kazao je Guarino.

 On je dodao, da je IT oblast u kojoj izazovima nikad nema kraja

“Svaki put kad osmislimo rješenja, napadi se pojačaju. Najvažnije je da budete ažurirani. Morate da budete u toku sa svim strategijama napada, kako bi ste bili u stanju na njih da odgovorite”, rekao je Guarino.

 Projekat Unaprijeđenje obrazovanja iz oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori na kome je jedan od partnera Univerzitet Mediteran je jedan od načina kako budući stručnjaci treba da uče i rade na ovom problemu.

 Projekat, koji je podržalo resorno ministarstvo, ima za cilj da unaprijedi znanje o sajber bezbjednosti unutar organizacija tako da se postojeći resursi optimalno upotrebljavaju radi suzbijanja najvećih i najozbiljnijih prijetnji.

“Svako ponašanje se uči od osnovne škole. Tu treba posvetiti pažnju i edukovati učenike o sajber prostoru. To treba nastaviti u srednjim školama i na univerzitetu”, kazala je Ana Rakočević iz Ministarstva za informaciono društvo.

 Projekt je finansirala Evropska unija u okviru TEMPUS projekata i traje do kraja 2016 godine.

Izvor: Mina

Portal Analitika