Abiznis

Šteta od kamenovanja novih vozova 77.000 eura

Direktna materijalna šteta od kamenovanja novih vozova španskog proizvođača CAF koštala je Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) preko 77 hiljada eura.
Šteta od kamenovanja novih vozova 77.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

"Navedeni iznos potrošen je za nabavku rezervnih djelova, ugradnju kao i gubitke usljed imobilizacije voza, uzrokovane kamenovanjem", saopšteno je iz ŽPCG agenciji Mina-business.

Novi CAF-ovi vozovi, kako se navodi, bili su meta vandala ukupno 23 puta, od čega su dva bili slučajevi sa nabacivanjem bodljikave žice na kontaktnu mrežu, i te protivpravne radnje se dešavaju uglavnom na relaciji Podgorica-Nikšić i Podgorica-Bar.

"Postupcima kamenovanja pričinjava se velika šteta ŽPCG, što podrazumijeva troškove nabavke rezervnih djelova, troškove zamjene rezervnih djelova ili opravke koša vozila", rekli su iz ŽPCG.

ŽPCG, kako su dodali, trpi štetu i usljed izgubljene dobiti zbog nesaobraćanja voznih sredstava, jer se voz sa polomljenim prozorom, shodno važećem propisu isključuje iz saobraćaja sve do popravke za koju je potrebno nabaviti novi prozor od proizvođača, a u nedostatku voznih sredstava i otkazati saobraćaj nekog voza, što je za kompaniju gubitak stečenog ugleda i nemjerljiva šteta.

Prema evidenciji koja se vodi u toj kompaniji, u periodu od 2013. godine do danas, evidentirane su ukupno 22 krivične prijave protiv NN lica zbog kamenovanja vozova.

"Jedan slučaj je procesuiran i očekuje se presuda u predmetu koji se vodio pred Osnovnim sudom u Danilovgradu jer je po ovom predmetu pronađen počinilac tog krivičnog djela protiv koga je i postupak procesuiran", kazali su iz ŽPCG.

Iz te kompanije su rekli da im do danas nije nadoknađena šteta po osnovu kamenovanja vozova.

Prilikom kamenovanja vozova, kako se navodi, bezbjednost putnika i članova posade nije bila ugrožena, jer su novi elektromotorni CAF-ovi vozovi proizvedeni tako da su sačinjeni od dva sloja stakla i prilikom kamenovanja napukne samo prvi sloj, tako da je jako teško doprijeti do unutrašnjosti voza.

U svakom slučaju, kako se dodaje, prisutni u vozu u tim situacijama trpe neprijatnost, na šta ŽPCG ne može uticati.

Iz ŽPCG podsjećaju da je na osnovu odluke Odbora direktora sa sjednice održane 9. septembra prošle godine upućen dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, povodom problema kamenovanja vozova kojim se neposredno ugrožava bezbjednost saobraćaja, u cilju pronalaženja i kažnjavanja počinioca tih vandalskih djela.

Takođe su, po odluci sa iste sjednice, inicirane izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore da se te radnje odrede kao krivična djela i za njih propišu odgovarajuće kazne. 

Portal Analitika