Tenis

Počinje Vimbldon, nezvanično prvenstvo svijeta

Nezvanično prvenstvo svijeta i najstariji teniski turnir na svijetu Vimbldon može da počne! Prava poslastica nas očekuje na terenima Ol Ingland klaba od 29. juna do 12. jula. Ovog puta srušena je tradicija da turnir počinje poneđeljkom u periodu od 20. do 26 juna, pa će ovogodišnje izdanje biti istorijsko po tome što će krenuti takođe poneđeljkom, ali sa neđeljom dana "kašnjenja".
Počinje Vimbldon, nezvanično prvenstvo svijeta
Portal AnalitikaIzvor

Razlog zbog kojeg se od ove godine početak turnira pomjera je sasvim jednostavan – igračima je potrebno vrijeme da se naviknu na specifičnu podlogu kakva je trava. Oni do sada nijesu imali previše vremena poslije završetka sezone na šljaci da se priviknu na bržu, klizaviju i podlogu koja zahtijeva drugačiji pristup i stil igre.

Vimldon se igra od 1887. godine. Na početku, igrao se samo singl u muškoj konkurenciji, sa 22 učesnika. Pobijedio je Spenser Gor. Od 1884. počele su da se takmiče i dame, a kao prva šampionka ostaće upisana Mod Votson. Najuspješniji teniseri u open eri (od 1968.)  su Rodžer Federer i Pit Sampras koji dijele prvo mjesto sa sedam osvojenih titula, a Federer je u samom vrhu i kada su u pitanju vezane pobjede. Ima ih pet, jednako kao Bjorn Borg.

Za turnir koji počinje sjutra specifično je to što nema izrazitog favorita. Đokoviću se daju malo veće šanse nego drugima. Rafael Nadal je u vidnom padu forme, prijeti mu ispadanje iz top 10 tenisera svijeta. Ni na šljaci nije uspio da pobjeđuje previše, teško da će na travi. Endi Marej će sigurno igrati sa najmanje pritiska do sada, što je i sam priznao, pa bi od njega trebalo očekivati dobre igre. Rodžer Federer je na zalasku karijere, ali ako bi igdje mogao da napravi bum onda je to Vimbldon koji savršeno odgovara njegovom stilu igre. Tu je naravno i Sten Vavrinka kojeg, kako smo naučili, nikada ne treba zapostaviti, i koji je jedan od glavnih kandidata za trijumf. O opasnim serverima ne treba ni trošiti riječi, jer ovo je njihova Meka.

Kada je u pitanju ženska konkurencija i Crna Gora će imati svoju predstavnicu - Danka Kovinić debitovaće u Londonu, a njena rivalka na startu biće Australijanka Samanta Stosur. Naravno, najveće šanse daju se Amerikanki Sreni Vilijams. Takođe, s avelikom pažnjom pratićemo nastupe Kanađanina Miloša Raonića, rođenog Podgoričanina, koji će na teren već sjutra protiv Španca Himeno-Travera. I Danka će sjutra na teren, a oba meča su planirana oko 13 sati.

Portal Analitika