Društvo

Ukradene kamera zamke za divlje životinje

Centar za zaštitu i proučavanje ptica podnio je prijavu protiv NN lica zbog krađe kamera zamki koje Centar isključivo koristi u svrhu monitoringa divljih životinja. Jedina funkcija kamera jeste određivanje potencijalne prisutnosti i brojnosti balkanskog risa na teritoriji Crne Gore. Dodatno, koriste se i za analizu korišćenja posmatrane teritorije od strane velikih sisara, medvjeda,vuka, srneće divljači i divokoza…
Ukradene kamera zamke za divlje životinje
Portal AnalitikaIzvor

-Zapanjuje nas činjenica, da naš trud i rad, nove tekovine koje Centar sprovodi u nauci prihvatajući priznate metodologije za monitoring divljih životinja, nailaze na opstrukciju od strane pojedinaca. Opstrukcija je konstantna i nama nerazumljiva, posebno što svakim danom ulažemo maksimum napora ka stvaranju mostava saradnje sa lokalnim stanovništvom, lovačkim organizacijama, lugarima i na samom koncu državnim institucijama, navodi se u saopštenju CZIP-a.

Iz Centra navode da je na svakoj kameri jasno i vidljivo napisana njena funkcija, vlasništvo i kontakt telefon.

-Postavlja se pitanje da li je nekome u interesu krađa ili eventualno uništavanje kamera zbog sve učestalijih nelegalnih aktivnosti koje su prisutne u zaštićenim područjima i lovištima ili su povodi druge prirode, pitaju se iz CZIP-a.

Oni šalju apel svim građanima koji naiđu na kameru zamku da je ne diraju i slijede upustva koja su jasno naznačena na njima.

Građani su slobodni da pozovu kontakt telefon koji je označen na kamerama ili da  kontaktiraju CZIP putem mejla aleksandar.czip@t-com.me

 
Portal Analitika