Politika

NATO: Doprinos Crne Gore ISAF misiji u Avganistanu značajan

Doprinos crnogorske vojske u ISAF misiji u Avganistanu je značajan onoliko koliko je važan doprinos i onih zemalja koje imaju mnogo više vojnika, rečeno je Anteni M u NATO-u.
NATO: Doprinos Crne Gore ISAF misiji u Avganistanu značajan
Portal AnalitikaIzvor

Iz dijela kabineta generalnog sekretara, zaduženog za operacije, saopšteno je da je NATO zadovoljan kvalitetom crnogorskih trupa, a posebno ističu obučenost crnogorskih trenera.

“Naš izvor je akcentovao da se crnogorska vojska odlično uklopila u sistem NATO-a u Avganistanu, te da se niko od predstavnika država članica Alijanse nije žalio na naše vojnike. Iz kabineta za operacije nam je saopšteno očekivanje da će pozivnicu da se pridruži NATO-u dobiti najkasnije na samitu u Varšavi, u julu naredne godine”, navodi Antena M.

Iz dijela Alijanse zaduženog za vojne operacije tom radiju je objašnjeno kako NATO nema naoružanje koje je namijenjeno za napad, već da vojnu opremu koriste isključivo za odbranu.

Kako da odbrane narod i integritet države u Avganistanu i Ukrajini, bila je tema ministarskog sastanka u NATO-u. Kijevu je generalni sekretar Jens Stoltenberg jasno poručio – NATO ne može da riješi sve probleme Ukrajine, među kojima je korupcija jedan od najvećih.

Zvaničan Kijev u posljednje vrijeme iskazuje interesovanje i želju da postane članica NATO-a, kao i Crna Gora. Na aspiracije Ukrajine, Stoltenberg je kazao da je “osnovni princip da svaka država ima osnovno pravo da sama odlučuje da li želi da postane članica”.

“NATO će to onda da razmotri. Naravno, odluku donosi 28 članica - da li žele proširenje i to je važna poruka: niko drugi nema pravo da se miješa u taj proces”, rekao je Stoltenberg.

Portal Analitika