Svijet

Grčki parlament podržao održavanje referenduma

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtjevima stranih povjerilaca za rješenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan 5. jula.
Grčki parlament podržao održavanje referenduma
Portal AnalitikaIzvor

Referendum o uslovima predloženog spasavanja Grčke planiran je za nedjelju, 5. jul, a odobrilo ga je 179 od ukupno 300 poslanika grčkog parlamenta.

Poslanici iz redova većinske radikalne partije ljevice Siriza i njihovi saveznici iz partije Nezavisnih Grka (ANEL) glasali su za referendum, kao i ekstremna desnica Zlatna Zora, dok su konzervativci iz Nove demokratije i socijalisti Pasoka bili protiv, isto kao i poslanici iz redova Komunističke partije i partije centra To Potami, prenijela je agencija AFP.

Odluka parlamenta kasno sinoć u korist referenduma bila je, prema ocjeni AFP, šok koji je ranije najavio premijer Aleksis Cipras pošto je njegova vlada odbacila posljednji aranžman međunarodnih kreditora rekavši da uključuju dodatne mjere štednje koje bi uzrokovale "poniženje grčkog naroda".

"Poštovaćemo rezultat. Mi ćemo braniti demokratiju, narodni suverenitet i temeljne vrijednosti Evrope", rekao je Cipras poslanicima.

Cipras je dodao da vlada neće pitati za dozvolu njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea ili prvog čovjeka Evrogrupe Jeroena Dijselblema da li da omogući Grcima da se izjasne i obezbijede sprovođenje demokratije u zemlji u kojoj su rođeni.

Portal Analitika