Politika

Etički kodeks parlamentaraca mrtvo slovo na papiru

Poluprazna sala crnogorskog parlamenta nije rijetkost. Manje viđene situacije su one kada su svi poslanici na svojim mjestima.
Etički kodeks parlamentaraca mrtvo slovo na papiru
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od naše Skupštine, prazna dvorana njemačkog Bundestaga vrlo je rijetka slika. Zastupnici njemačkog parlamenta, kao i pokrajinskih skupština, obavezni su da prisustvuju raspravama.

Kako pišu Vikend novine u njemačkom Bundestagu, iako se to podrazumijeva, podsjetnik su i novčane kazne za one koji se ohrabre da izostanu. Ne dođe li na posao, zastupnik će dobiti 100 eura manju platu, a ako propusti glasanje sljeduje mu "rez” od 200 eura. Izostanak zbog bolesti uz opravdanje, platu će smanjiti za 20 eura.

Crnogorski poslanici smatraju da se vaspitna politika Bundestaga ne bi mogla primijeniti na naš parlament. Tvrde da udaranje po džepu ne bi moglo da zaživi.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović i član Kolegijuma za donošenje Etičkog kodeksa poslanika kaže da se sankcije iz njemačkog parlamenta ne bi mogle inkomporirati u naš Etički kodeks, koji će, takav kakav je, prema njegovom mišljenju, ostati mrtvo slovo na papiru.

"Poslanici iz čista mira ne dolaze u parlament, propuštaju sjednice i odbore i to bi zaista trebalo da se sankcioniše. Pitanje je na koji način to sankcionisati, ali mislim da bi "udaranje po džepu" bilo vrlo efikasno", ocijenio je Abazović.

Ipak, skeptičan je kada se radi o funkcionisanju takvog sistema, jer kako tvrdi, uvijek će se, makar dok se svi ne istreniramo za demokratiju, svoditi na individualne postupke prilaženju samoj problematici, pišu Vikend novine.

Njemački parlamentarci koji ne rade svoj posao do drugog mandata teško mogu doći. Sa crnogorskim parlamentom to nije slučaj. Čak i oni koji su prepoznati kao često odsutni, kao da bivaju nagrađeni, pa ih po političkoj inerciji sljeduje još jedan mandat bez obzira na izostanke.

Lider Liberalne partije Andrija Popović kaže da se lično zalagao za to da postoje novčane kazne, o čemu se, kaže, diskutovao nekoliko puta i poslije plenuma.

"Nažalost, mislim da je sasvim dobar predlog Etičkog kodeksa koji je radna grupa radila kolegijum predsjednika skupštine potpuno izmijenila. Tako izmijenjen prijedlog je otišao na plenarno zasjedanje i o njemu se glasalo. Većina predstavnika poslaničkih klubova je bila protiv novčanog kažnjavanja, tako da smo ostali u manjini", kaže Popović za Vikend novine.

Portal Analitika