NATO

Vejvoda: SAD sve bliže odluci da se Crna Gora pozove u NATO

Sjedinjene Američke Države su sve bliže odluci da se Crna Gora pozove u NATO krajem godine. Crna Gora svojim naporima daje prave argumente za ovu odluku i smatram da je poziv Crnoj Gori realna opcija - kaže u intervjuu Pobjedi potpredsjednik Njemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu i nekadašnji savjetnik premijera Zorana Đinćića, Ivan Vejvoda. Ističe da sve zemlje NATO-a danas podržavaju ulazak Crne Gore u Aliijansu. u Alijansu.
Vejvoda: SAD sve bliže odluci da se Crna Gora pozove u NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da je ono što je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović rekao, da se posljednjih šest do devet mjeseci mijenja stav o tome poslije samita u Kardifu, u susret samitu u Varšavi - tačno. Crna Gora je ispunila sve one obaveze koje je imala. Naravno nijedna zemlja nije uvijek sto odsto spremna i čini mi se da je u Evropi takođe  došlo do te promjene, bez obzira što su SAD najvažnija zemlja, ipak stavovi u Evropi su veoma bitni. U Njemačkoj, Britaniji ali i Francuskoj, a i u samoj Americi atmosfera prema proširenju je sve pozitivnija i mislim da se i tu stvar mijenja na bolje. Naravno, takve odluke se donose neposredno prije, ali ukoliko me pitate da procijenim situaciju i prema raznim informacijama sa terena rekao bih da sve ide u pravcu da se odobri poziv Crnoj Gori za NATO krajem godine, kazao je Vejvoda.

On misli da je došlo do jednog sazrijevanja mnjenja u glavnim zemljama i članicama NATO-a, te da je proteklo mnogo vremena od posljednjeg proširenja NATO-a 2009. godine, kada su Hrvatska i Albanija pristupile punoporavnom članstvu i da je, s obzirom na spremnost, zrelost i pripremljenost Crne Gore, vrijeme da se pristupi tom zadatku.

-Vjerovatno je posjeta generalnog sekretara i u tom smislu usmjerena, da i sam lično dobije uvid u to šta je učinjeno I šta još možda treba da se učini. Čini mi se da je američka administracija naklonjenija sada nego što je bila prije 12 mjeseci ili možda čak devet mjeseci, ističe sagovornik Pobjede.

Na pitanje znači li to da imamo podršku svih članica Vejvoda je odgovorio da su aktuelne geopolitičke okolnosti, te sve ono što Crna Gora sama čini, promijenili mišljenje u pojedinim evropskim prijestonicama, prije svega Njemačkoj. 

„Imao sam priliku i da boravim u Francuskoj protekla dva mjeseca i tamo sam čuo različite stavove, ali ipak postoji razumijevanje da ukoliko su svi ZA, uključujući SAD, Njemačku, Veliku Britaniju, da se oni neće usprotiviti takvoj odluci. Crna Gora je ispunila većinu zahtjeva za članstvo. Ne znam da li je Crna Gora apsolutno spremna, ali ne znam ko je bio apsolutno spreman. Sigurno zemlje poput Rumunije i Bugarske nijesu bile apsolutno spremne, ali vidimo koliko je danas važno da su one članice tog saveza i Evropske unije u trenutku zaista kada postoji jedna nestabilna bezbjednosna situacija“, naglasio je Vejvoda.

Portal Analitika