Svijet

Fabijus: Tri uslova za Iran

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otputovaće sjutra u Beč, gde će prisustvovati razgovorima šest svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu Irana.
Fabijus: Tri uslova za Iran
Portal AnalitikaIzvor

Mogerini će razgovarati sa iranskim ministarom spoljnih poslova Džavadom Zarifom i njegovim kolegama iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine, navodi se u saopštenju.

Povodom sjutrašnjih razgovora, šef francuske diplomatije Loran Fabijus, rekao je da ima još tri uslova koje Iran mora da prihvati kako bi bio postignut "solidan" sporazum o nuklearnom programu. 

"Ono što mi želimo je jak sporazum koji podrazumijeva pravo Irana na proizvodnju nuklearne energije u civilne svrhe, ali garantuje da je Iran definitivno odustao od nuklearnog oružja", rekao je Fabijus po dolasku u Beč. 

"Za tako nešto postoje tri neophodna uslova: trajna ograničenja iranskih istraživačkih i razvojnih kapaciteta, strogi nadzor postrojenja, uključujući i vojsku ako je potrebno, a treći uslov je automatsko ponovno uvođenje sankcija u slučaju kršenja obaveza", dodao je šef francuske diplomatije. 

Portal Analitika