Društvo

HUSOVIĆ: "NVO sa sjevera podstiču iseljavanje"

Određene nevladine organizacije i politički subjekti radi svijih interesa manipulisali su podacima o broju građana koji su napustili državu u prethodnom periodu, direktno potpomažući tom problmeu nerealnim slikama o odlasku, kazao je potpredsjednik Vlade za regionačlni razvoj, Rafet Husović.
HUSOVIĆ: "NVO sa sjevera podstiču iseljavanje"
Portal AnalitikaIzvor

On je ponovio da je problem iseljavanja građana sa sjevera aktuelan već decenijama, a ne samo sada.

Odgovarajući na optužbe da kao potpredsjednik Vlade za regionačni razvoj nije uradio ništa kako bi unaprijedio položaj građana na sjeveru i da manipuliše stvarnim brojem migranata, Husović je listu "Dan" kazao da to nije tačno i da se u svojim obraćanjima pozivao na jedine relevantne izvore i tačne podatke.

"Poznato je da su neke NVO pa i neki politički subjekti saopštavali paušalne i neprovjerene podatke i smatram da su ti subjekti svjesno vršili manipulaciju sa ovim podacima radi svojih interesa. Smatram da na taj način dovode u zabludu cjelokupnu javnost Crne Gore i direktno potpomažu, stvarajući nerealnu sliku o odlasku, da neki građani odluče da napuste svoje domove i upute se u neku od država EU sa nadom da će dobiti azil", rekao je on.

Husović nije direktno odgovorio da li će inicirati da se na Vladi raspravlja o problemu iseljavanja, s obzirom na to  da je taj problem aktuelan decenijama.

On je konstaovao da, nažalost, sjeverni region jeste znatno nerazvijeniji u odnosu na ostatak države.

Husović je ukazao da se ne može znati tačan broj građana koji napuštaju državu, jer je to proces koji je svakodnevan, „i gdje imamo da određen broj ljudi odlazi, ali da se i određeni broj građana vraća“.

Portal Analitika