Abiznis

Stečajna masa KAP-a umanjena 3,34 miliona

Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju tužio je pred Privrednim sudom Crne Gore državnu kompaniju Montenegro bonus zbog 3,34 miliona EUR.
Stečajna masa KAP-a umanjena 3,34 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, tužba je podnijeta zbog toga što je za taj iznos umanjena stečajna masa KAP-a za period u kom je Montenegro bonus, u kojem je izvršni direktor Aleksandar Kašćelan, upravljao Kombinatom po ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji.

Umanjenje stečajne mase utvrdio je Institut računovođa i revizora u dokumentu koji se odnosio na razgraničavanje međusobnih odnosa i potraživanja između KAP-a i Montenegro bonusa.

Ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji, Montenegro bonus se obavezao da će, ukoliko tokom upravljanja KAP-om dođe do umanjenja stečajne mase, nadoknaditi taj iznos. Međutim, nakon što su u toj kompaniji tvrdili da su izmirili sve obaveze o poslovno tehničkoj saradnji, stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić pokrenuo je tužbu kojom traži da se nadoknadi umanjenje stečajne mase.

Postupajući sudija Marijana Pavićević odložila je ročište za 7. oktobar, nakon što je iz Montenegro bonusa podneskom dostavljenim sudu zatraženo odlaganje zobg nemogućnosti da zastupnik te kompanije pristupi ročištu u petak, što je sud uvažio.

U periodu dok je Montenegro bonus upravljao KAP-om, u toj kompaniji napravljen je minus od 12,4 miliona EUR.

Montenegro bonus je upravljao KAP-om od jula 2013. godine do 19. jula prošle godine, kada je upravljanje preuzeo nikšićki Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, koji je imovinu te kompanije kupio za svega 14 miliona EUR, odnosno polovinu kupoprodajne cijene od 28 miliona EUR. Pejović je polovinu novca uplatio u dvije rate.

Portal Analitika