Svijet

Grčka odbila novu ponudu kreditora

Grčka je odbila predlog kreditora da im se produži rok za vraćanje novca za još pet mjeseci. Grčki premijer Aleksis Cipras je najavio hitan sastanak kabineta za večeras, da bi se razgovaralo o odbijanju novog predloga.
Grčka odbila novu ponudu kreditora
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka kancelarka Angela Merkel, prethodno je pozvala grčku vladu da prihvati 'velikodušnu' ponudu kreditora, a grčki premijer je izjavio da odbija ultimatume i ucjene.

Kancelarka Merkel je rekla da je jutros razgovarala s Ciprasom, zajedno s francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i da su mu savjetovali da prihvati izuzetno 'velikodušnu ponudu' kreditora.

Kreditori - Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond, u svojoj zadnjoj ponudi predložili su produženje programa pomoći Grčkoj do početka decembra. U tom periodu Grčka bi mogla dobiti do 15,5 milijardi eura. Od toga iznosa, 12 milijardi bi obezbijedila Komisija i ECB, a 3,5 milijardi eura MMF.

Grčka bi se, zauzvrat, morala obavezati da će sprovesti niz reformskih mjera, koje uključuju rezanje budžetske potrošnje. Problem je u tome što su ti predlozi u suprotnosti s onim što je vladajuća stranka Siriza obećavala svojim biračima u predizbornoj kampanji.

U isto vrijeme, grčki premijer Cipras je rekao da odbacuje Evropsku uniju koja bi funkcionisala na načelu ultimatuma i ucjena. Dodao je da je do dogovora još dug put.

U subotu popodne ponovno će se sastati ministri finansija eurozone kako bi još jednom pokušali doći do sporazuma s Grčkom.

Početak sastanka najprije je bio zakazan za 17 sati, a nešto kasnije pomaknut je na 14 sati.

Kancelarka Merkel je rekla da je taj sastanak odlučujući.

Grčkoj je preostalo vrlo malo vremena - već za nekoliko dana, 30. juna, mora vratiti MMF-u 1,6 milijardi eura, što neće biti moguće bez dogovora sa kreditorima.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, rekao je da ponuda institucija ne počiva na načelu 'uzmi ili ostavi'.

"Evropska unija ne funkcioniše tako, ne radi se o pristupu 'plivaj ili potoni'", rekao je Junker.

 

RTCG

Portal Analitika