Svijet

RADIĆ: Islamisti objavili rat Zapadu

Izgleda očigledno da tri ozbiljna napada istovremeno nijusu mogla da budu slučajnost, ocijenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.
RADIĆ: Islamisti objavili rat Zapadu
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da treba sačekati i vidjeti ko će da preuzme odgovornost za napade, ali on pretpostavlja da iza napada stoji Islamska država.

„Ukoliko je Islamska država krenula u ofanzivu u vrijeme turističke sezone, onda je uslovno govoreći, riječ o objavi rata zapadnoj civilizaciji“, rekao je Radić i dodao da Islamska država ima potencijal da izvede istovremene akcije na raznim mjestima.

Radić smatra da se opasnost od prisustva Islamske države u Evropi pojačala nekontrolisanim prilivom emigranata sa Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.

Visoki funkcioneri Evropske unije izrazili su danas ogorčenje zbog terorističkih napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj i obećali da će se Evropa jedinstveno suprostaviti teroristima.

"Ovi napadi pokazuju da smo svi mete, Arapi, Evropljani, muslimani i nemuslimani”, rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini na kraju današnjeg samita evropskih lidera u Briselu.

Najmanje 37 osoba, uglavnom stranih turista, ubijeno je danas u ljetovalištu Sus u Tunisu, a napad se pripisuje islamističkim ekstremistima.

Za sada se još ne zna broj žrtava bombaškog napada na džamiju u Kuvajtu koji je danas izvela takozvana Islamska država, dok je u napadu još uvijek nepoznatih terorista na hemijsku fabriku kod francuskog grada Grenobla jednoj osobi odsječena glava.

 

RTCG

Portal Analitika