Abiznis

Blagi pad cijene nafte

Cijene nafte blago su pale danas na svjetskim tržištima u očekivanju ishoda pregovora o iranskom nuklearnom programu koji bi mogli dovesti do velikog povećanja izvoza sirove nafte iz te zemlje.
Blagi pad cijene nafte
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena nafte bila je 20 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63 USD po barelu. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 25 centi nižoj cijeni, od 59,45 USD, prenosi Hrportfolio.

Mogućnost dogovora Irana i zapadnih sila kojim bi se okončao spor oko iranskog nuklearnog programa a time i ekonomske sankcije Teheranu koči naftna tržišta, budući da bi rast iranskog izvoza dodatno zaoštrio problem prekomjernog snabdijevanja. Krajnji rok za postizanje pregovora je 30. jun.

"Ako dogovor bude postignut, biće to iznenađenje. U tom će slučaju cijene vjerovatno pasti između pet i deset odsto", smatra Ole Hansen iz Saxo Banka.

Barbara Lambrecht iz frankfurtskog Commerzbanka ocjenila je da izgledi za postizanje sporazuma u zadatom roku nijesu baš veliki.

"Čini se da će rok biti pomaknut", dodala je Lambrecht.

Tržište prati i pregovore Grčke i njenih kreditora kojima bi se u posljednji tren trebalo naći rješenje za pravovremeno grčko plaćanje dugova i time izbjeći izlazak zemlje iz eurozone.

Ekonomisti su ocijenili da ukoliko Grčka ne bude mogla na vrijeme da vraća dugove, dolar će ojačati prema euru, što će pritisnuti cijene nafte jer će smanjiti kupovnu moć imaoca ostalih valuta i time prigušiti potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila je da je cijena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 59,64 USD, što znači da je bila 1,04 USD niža u odnosu prethodni dan.

Mina business

Portal Analitika