Politika

MARKOVIĆ: Anti-NATO kampanja ima podršku sa strane i nije teško prepoznati odakle dolazi

Anti Nato kampanja ima podršku sa strane i nije teško prepoznati odakle ona dolazi izjavio je u emisiji “Živa Istina” autora Darka Šukovića zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković. On je kategoričan da ploči na ulasku u budvanski Stari grad tu nije mjesto, jer je to, smatra, istorijski falsifikat. Polaganje vijenca na spomenik u Kamničkoj Bistrici rezultat je, kako ističe konsultacija u Vladi.
MARKOVIĆ: Anti-NATO kampanja ima podršku sa strane i nije teško prepoznati odakle dolazi
Portal AnalitikaIzvor

Marković poručuje da poziv za NATO ne znači i članstvo,  ali jeste ulaznica nakon koje nas čekaju zahtjevne obaveze. Optimista je da ćemo poziv dobiti, a na pitanje da li je vrlo organizovana i  intenzivna anti Nato kampanja na neki način potpomognuta izvan Crne Gore odgovara potvrdno i kaže, nije teško prepoznati odakle ta podrška dolazi:

“Rusija ne gleda dobronamjerno na politiku proširenja NATO-a i to se vidi. To su različiti metodi i o tome postoje određene informacije kod nadležnih institucija, ali to ne može Crnu Goru zaustaviti na njenom putu. Nemam podatke da li finansira tu anti kampanju, ali iz onoga što znamo postoji značajna podrška anti Nato snagama u Crnoj Gori” kazao je Marković, prenosi radio Antena M. 

Marković navodi da Vd stanje u ANB-u nije ograničenje na našem putu reformi.

“Premijer će brzo izaći sa kandidatom za direktora Agencije” kazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje da li je Vlada učestvovala u donošenju odluke da se u ime države položi vijenac na spomenik u Kamničkoj Bistrici, zašto javnosti nije ponuđeno objašnjenje tog čina i kako mogu pod ruku antifašizam i vijenci za “anti antifašiste”, Marković je kazao da to nije bilo formalno na dnevnom redu Vlade, ali je šef države imao konsultacije u vezi sa tim pitanjem. I nije to, kaže, u suprotnosti sa vrijednostima Crne Gore zasnovanim na antifašizmu:

“Imao je konsultacije u Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova tim povodom. Mislim da se pošlo od činjenice koja je zacrtana u dokumentima i rezolucijama Savjeta Evrope i EU, da se pođe od osnovnog civilizacijskog polazišta da se treba pokloniti svim nevinim civilnim žrtvama  svakoga stradanja. Mislim da je ovaj čin imao za cilj da promoviše novu dimenziju crnogorskog društva, zasnovanu na civilizacijskim vrijednostima, da treba oprostiti i gledati u budućnost”, rekao je Marković. 

Kada je posrijedi ploča na ulazu u Stari grad Budva, Marković je kategoričan:

“Njoj tamo nije mjesto, to je istorijski falsifikat. Tačno je da je srpska vojska ušla u Budvu ali isto tako je tačno da ona tamo nikoga nije oslobađala. To jednostavno nije tačno i to treba eliminisati”, rekao  je Marković.

Marković ne poriče da je koalicija DPS -SDP na klimavim nogama. No nesaglasja unutar koalicije kaže vrijedi pretrpjeti zboj višeg cilja a to je NATO.

“ Ako ne pronađemo dodatne mehanizme stabilizacije naših odnosa, u pogledu toga kako treba graditi budućnost države kada je u pitanju ekonomija, valorizacija resursa, ako ne izgradimo veći nivo povjerenja, ako se ne prepustimo poštovanju ustavnih podjela nadležnosti, bojim se da nakon ostvarivanja poziva za članstvo ta koalicija teško može imati perspektivu.”

Jesu, ne krije Marković, ljudi iz DPS-a imali svoje favorite na Kongresu SDPa ali kategorično odbacuje navode da su problem u koaliciji pokušali da riješe kroz podršku Ivanu Brajoviću.

U “Živoj istini” govorio je o ideji o jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi, kako to da je za državne institucije SPC prakti;no nedodirljiva, o izvještaju Vijeća za nacionalnu bezbjednost u kojem se navodno konstatuje da država gubi bitku protiv organizovanog kriminala, šta očekuje od novog glavnog specijalnog tužioca, ali i o svojim političkim ambicijama.

 

Antena M

Portal Analitika