Abiznis

Podrška evropskih partnera važna za nastavak reformi

Poruke ohrabrenja i podrške Crnoj Gori od evropskih partnera, kao i konkretna ekspertska saradnja i pomoć, obezbijediće nastavak dobre dinamike reformi, ocijenio je ministar finansija Radoje Žugić na kraju trodnevne posjete evropskim institucijama i belgijskom Ministarstvu finansija.
Podrška evropskih partnera važna za nastavak reformi
Portal AnalitikaIzvor

Žugić je, kako je saopšteno iz njegovog resora, kazao da će to biti reflektovano i u ovogodišnjem Izvještaju o napretku Evropske komisije

Na sastanku Žugića sa ministrom finansija Belgije Johanom Van Overtveltom saopšteno je da belgijska vlada pozdravlja napore koje Crna Gora ulaže u pravcu fiskalne stabilnosti, konsolidacije javnih finansija i borbe protiv sive ekonomije, kao preduslova za snažniji ekonomski rast.

Žugić je naglasio značaj saradnje i razmjene ekspertskih znanja i iskustava između dvije zemlje u cilju privlačenja stranih investicija i nesmetanog protoka kapitala, kao i dinamičnije bilateralne ekonomske saradnje.

Overtvelt je ocijenio da Belgija i Crna Gora dijele isti strateški pristup u politici javnih finansija i suočavaju se sa sličnim izazivoma, što predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, razmjenu dobrih praksi i iskustava.

“U tom smislu, naglasio je da Ministarstvo finansija Crne Gore može računati na punu podršku i partnerstvo belgijskih kolega”, kaže se u saopštenju.

Žugić se susreo i sa evropskom komesarkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, Elzbjetom Bjenkovskom, generalnim direktorom za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržište kapitala u Evropskoj komisiji, Džonatanom Faulom, i direktorom za zapadni Balkan u EK Žan-Erik Pakeom.

Kako su saopštilim iz Ministarstva, u fokusu razgovora sa komesarkom Bjenkovskom bila su pitanja reforme javnih nabavki.

„Komesarka je naglasila da Crna Gora dobro napreduje u pravcu ispunjavanja uslova za zatvaranj&'1077; pregovaračkog poglavlja 5 – Javne nabavke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se Žugić i Bjenkovska saglasili da je reforma javnih nabavki, sa pravnog i administrativnog stanovišta, izuzetno zahtjevna oblast, u kojoj kvalitet sprovedenih reformi treba da ima apsolutan prioritet u odnosu na brzinu.

U razgovoru sa generalnim direktorom Faulom i direktorom Pakeom, Žugić je zahvalio na značajnoj podršci Evropske komisije reformskim procesima u Crnoj Gori i usvajanju evropskih standarda kroz proces pristupnih pregovora.

Portal Analitika