Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Osnovana Asocijacija za promociju poljoprivredne saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Osnovana Asocijacija za promociju poljoprivredne saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Predstavnici Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope osnovali su danas u Sofiji Asocijaciju za promociju saradnje u oblasti poljoprivrede. Osnivači su, osim Kine, Albanija, Bugarska, Češka, Mađarska, Litvanija, Rumunija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Estonija, Letonija, Makedonija, Poljska, Srbija, Slovenija i Crna Gora.
Osnovana Asocijacija za promociju poljoprivredne saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, asocijacija je osnovana sa ciljem da unaprijedi i ojača saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, doprinese boljoj razmjeni informacija, pruži podršku privrednicima iz Kine i pomenutih evropskih zemalja da ostvare što bolje poslovne kontakte. Kako je rečeno, prepoznato je da će takva vrsta saradnje proširiti horizonte zemalja, podržati u pronalaženju održivih modela poljoprivrede i promovisati razvoj međusobne trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Crnogorsku delegaciju predstavljao je generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Darko Konjević, koji je prisutnima predstavio stanje poljoprivrede u Crnoj Gori i istakao značaj učešća u ovakvoj asocijaciji.

„Evidentno je da se poljoprivreda u Crnoj Gori značajno izmijenila tokom posljednjih godina. Sve više se posmatra kao uspješan biznis. Kroz realizaciju različitih mjera i programa podrške, napravio se veliki pomak u unapređenju i širenju poljoprivredne proizvodnje, tako da postoje velike mogućnosti za dalje investicije i razvoj. Osnivanje ove asocijacije  doprinijeće daljem razvoju poljoprivrede zemalja potpisnica“, kazao je Konjević.

Asocijacija će, kako je saopšteno, funkcionisati kao platforma za promociju na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi između kompanija, organizacija i udruženja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Očekuje se da će to rezultirati zaključivanjem specifičnih poslova u trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pružiti pomoć u privlačenju i investiranju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Asocijacija treba da doprinise zajedničkom ulaganju i realizaciji različitih bilateralnih i multilateralnih projekata u oblasti proizvodnje hrane.

Zvanični sajt asocijacije će pružiti jedinstvenu bazu podataka, i predstavljaće efikasan alat za pretraživanje i pronalaženje svih investicionih projekata, odgovarajućih poslovnih partnera, proizvođača i trgovaca iz svih oblasti poljoprivrednog sektora. Sve zainteresovane strane imaće mogućnost da dostave profil kompanije, kao i da odrede vrstu željene saradnje sa stranim partnerom. Baza podataka će se popunjavati elektronski, od strane kontakt osoba u ministarstvima svake od zemalja. Zainteresovane strane će dostaviti obrazac za podnošenje zahtjeva, koji je dostupan na internet stranici asocijacije. Ažurirane informacije o saradnji posredstvom sajta biće dostupne za partnere mreže u Kini i zemljama centralne i istočne Evrope.

Portal Analitika