Društvo

Marko Petrić i Vladimir Pejović sjutra putuju u CERN

Marko Petrić, student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta UCG i Vladimir Pejović, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta UCG otputovaće sjutra za CERN, gdje će naredna dva mjeseca pohađati Studentsku ljetnju školu CERN 2015, koja se svakog ljeta u trajanju od 8-13 nedjelja održava u tom svjetskom centru nauke.
Marko Petrić i Vladimir Pejović sjutra putuju u CERN
Portal AnalitikaIzvor

Studentska ljetnja škola CERN-a obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad i predstavljaće veliko iskustvo za naše mlade naučnike, ne samo zbog znanja koje će steći, već i kontakata koje će ostvariti, imajući u vidu da je riječ o školi koju pohađaju najbolji studenti iz cijelog svijeta.

Marko i Vladimir izabrani su na Konkursu za učešće na programu „Studentska ljetnja škola CERN 2015“, koji je raspisalo Ministarstvo nauke Crne Gore, naosnovu Ugovora o saradnji između Vlade Republike Crne Gore i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti visokoenergetske fizike, potpisanog 01. oktobra 2007. godine, a zatim dogovora postignutih tokom zvanične posjete ministarke nauke, prof. dr Sanje Vlahović CERN-u 02. decembra 2014. godine, i uzvratne posjete delegacije CERN-a Crnoj Gori, 08. decembra 2014. godine.

Naredne nedjelje u CERN će otputovati i profesorica nikšićke ekonomske škole Jasna Perović Bajović, koja je izabrana na Konkursu Ministarstva nauke za „Program za profesore fizike srednjih škola CERN 2015“.

Program za profesore fizike srednjih škola u trajanju od tri sedmice, održava se tokom jula u organizaciji CERN-a i namijenjen je profesorima srednjih škola koji žele da unaprijede svoja znanja iz oblasti fizike čestica, odgovarajućih tehnologija i ostalih pitanja iz pomenutih oblasti. Ove godine održava se u periodu 05 - 25. jul 2015. godine.

Saradnja Ministarstva nauke i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) biće nastavljena kroz još jedan konkretan projekat. Naime CERN je ovogodišnji glavni partner festivala Otvoreni Dani Nauke, što će dati mogućnost svim posjetiocima festivala da se kroz izložbe, radionice i predavanja bliže upoznaju sa aktivnostima najvećeg naučnog centra na svijetu.

 

Portal Analitika