Abiznis

Rudari počeli da se povlače sa saobraćajnice

Radnici nikšićkih Rudnika boksita počeli su da povlače tešku mehanizaciju sa saobraćajnice u mjestu Rubeža, gdje su bili blokirani devet dana jer ih je policija zaustavila u namjeri da protestuju u Podgorici.
Rudari počeli da se povlače sa saobraćajnice
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednici obje sindikalne organizacije Boksita, Borisav Bojanović i Ilija Đilas upozorili su da će, ukoliko ne bude ispoštovano sve što je dogovoreno, ponovo radikalno iskazati nezadovoljstvo.

„Ukoliko bi se to desilo, protesti bi bili još radikalniji“, upozorili su Bojanović i Đilas.

 Rudari će mehanizaciju, odnosno utovarnu lopatu, damper i kamione, odvesti i parkirati na prostor sektora Transporta u Gračanici.

 Radnici su odluku da prekinu protest donijeli nakon današnjeg sastanka sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem koji im je pojasnio detalje Vladine odluke o rješenju problema u preduzeću.

 Vlada je usvojila odluku da se rudarima poveže radni staž po obračunatim zaradama, izuzev za tri ljetnja mjeseca iz 2010. kada su rudari štrajkovali ispred upravne zgrade.

 Kavarić je na sastanku sa rudarima kazao i da bi se mogla isplatiti razlika od minimalnih do obračunatih zarada u iznosu od 1,4 miliona eura, ukoliko bude dovoljno novca od prodaje imovine Boksita. Riječ je o razlici u zaostalim platama prije uvođenja stečaja, o čemu će se izjasniti Apelacioni sud na osnovu žalbe rudara.

Izvor: Mina business

Foto: rtcg.me

Portal Analitika