Društvo

Milošević: Inspekcija odmah da uđe u Željezaru

Građanski pokret URA poslao je danas zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da inspekcija rada i inspekcija zaštite na radu već danas izađu na teren u utvrde uzroke zbog kojih se prejuče u Željezari desila havarija, prilikom čega je došlo do progorjevanja peći, što je uzrokovalo izlivanje vrućeg tečnog metala u livnoj hali.
Milošević: Inspekcija odmah da uđe u Željezaru
Portal AnalitikaIzvor

Po informacijama Rada Miloševića, član Koordinacionog odbora URA-e oko 40 tona vrućeg čelika je prosuto ispod peći što je rezultiralo uništavanjem elektro i hidraulične instalacije. Na sreću radnika u tom trenutku niko nije bio ispod peći što često zna da bude slučaj u proizvodnji.

Imajući u vidu da je situacija u željezari zabrinjavajuća već duže  vrijeme, postoje dokazi da uprava Toščelika kontinuirano krši zakone  Crne Gore. Zato je URA Upravi za inspekcijske poslove poslala i više  platnih lista iz kojih je evidentno da zaposleni moraju da rade više  nego što zakon nalaže, čak i kada su prekovremeni sati u pitanju“, navodi se u saopštenju URA-e.

Oni traže da se utvrdi stručnost radnika koji su radili na peći (da li  imaju položen ispit kod konstruktora nove peći, CVS kompanije), da li  postoji dovoljan broj radnika za smjenski rad na peći, da li je  postojao poslovođa (metaluški tehničar koji je obavezan za ovu vrstu  posla), broj radnih sati radnika, jer se rad organizuje isključivo kroz treće smjene i prekovremeni rad, a kako kažu, postoje i jasni materijalni dokazi koji ukazuju da radnici radi i preko 200 sati  mjesečno, što znači da rade i preko zakonom dozvoljenih prekovremenih sati.

Zahtijevaju takođe i da se utvrdi način i procedura odlaganja opasnog otpada (da li radnici imaju adekvatna zaštitna odijela i da li rukovode propisanim mašinama tokom čišćenja prašine iz peći koja ima  kancerogena svojstva). URA je u prilogu zahtjeva Upravi za insopekcijeske poslove dostavila i  snimak na kome se vidi da radnici bez adekvatne zastitne opreme čiste  opasni otpad , kao  i snimak jedne od nesreća koje su se desile u Željezari, kada je  radnik Milun Todorovic zadobio teške tjelesne povrede.

Portal Analitika