Podgorica

„Stara varoš – početak XX vijeka“ u ponedjeljak u Atlas centru, 2. jula u KIC-u

Reditelj Davor Klisić i producent, vlasnik producentske kuće „Ruster“, Mitar Miranović zajedno sa predstavnicom Atlas Capital centra Marinom Knežević danas su održali pres u zgradi Atlas capital centra u Podgorici povodom predstojeće premijere filma „Stara varoš - početak XX vijeka“. Prisutan je bio i autor sceniraja, novinar Vanja Kovačević.
„Stara varoš – početak XX vijeka“ u ponedjeljak u Atlas centru, 2. jula u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Premijera filma koji traje 35 minuta, biće održana u ponedjeljak, 29. juna u Atlas Capital centru u 21 sat, dok će 2. jula biti prikazan i u Sali Dodesta KIC-a „Budo Tomović“, takođe u 21 sat. Za 12. jul, uoči Dana državnosti planirano je i televizijsko emitovanje na TV Atlas, ali će javnost o terminu biti naknadno obaviještena.

Ovo filmsko ostvarenje urađeno je radi posjećanja kako je Podgorica, odnosno njena Stara varoš izgledala početkom prošlog vijeka, koja su je zdanja krasila i koje su ulice činile njene transferzale. Mnogo od toga nestalo je vremenom, bez volje i želje da se očuva barem ono malo što je preostalo od devastirajućih savezničkih bombardovanja pred kraj Drugog svjetskog rata.

Klisić je istakao da je karakteristika filma i u tome što su mnogi snimci iz vazduha, odnosno iz takozvane „ptičije perspektive“.

„Film predstavlja presjek jednog vizuelnog identiteta i pokušava da napravi paralelu sa današnjom Starom varoši“, kazao je Klisić.

On i  Miranović su kazali da je malo toga sačuvano i u arhivskom materijalu i izrazili nadu da će gradski oci imati sluha i obratiti pažnju na nezaustavljivu devastaciju starog nukleusa Glavnog grada.          

Ova premijera zapravo je dio manifestacije "Podgoričko ljeto 2015”. U okviru programa planiranog za ponedjeljak, biće emitovan i dokumentarni film „Podgorica - Mirkova varoš 1940“, a biće otvorena izložba fotografija na temu „Moda u Podgorici 30-ih godina XX vijeka“, dom će muzički segment večeri biće posvećen podgoričkom melosu. 

Među pozvanim gostima će biti i ambasadori stranih zemalja koji će se na ovaj način upoznati sa istorijatom Glavnog grada Crne Gore, ali i druge javne ličnosti.

 

G. B.

Portal Analitika