Abiznis

Crna Gora može računati na podršku CER-a u procesu unaprjeđenja željezničkog sistema

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je danas u posjetu Libora Lochmana, izvršnog direktora CER-a (Zajednica evropskih željeznica i infrastrukturnih kompanija). CER okuplja preko 70 članica, te na ovaj način predstavlja oko 61 odsto dužine željezničke mreže u Evropi, više od 84 odsto željezničkog teretnog prevoza i oko 99 odsto operacija u putničkom željezničkom prevozu u državama članicama EU, EFTA i zemljama u procesu pristupanja EU.
Crna Gora može računati na podršku CER-a u procesu unaprjeđenja željezničkog sistema
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, osnovna tema susreta bile su mogućnosti unaprjeđenja željezničke mreže ne samo u Crnoj Gori, nego i na širem području Balkana. Brajović je upoznao je Lochmana sa dosadašnjim aktivnostima koje je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva preduzimalo u cilju rehabilitacije željezničke infrastrukture i posebno istakao značaj međunarodnog željezničkog pravca Bar-Beograd. Rehabilitacija ovog željezničkog kraka ujedno znači i poboljšanje infrastrukturnog zaleđa Luke Bar, te na taj način i neposredno doprinosi poboljšanju konkurentnosti ove luke, što je takođe od izuzetnog privrednog značaja.

Lochman je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su željeznička privredna društva iz Crne Gore članice CER-a, što, zaključeno je obostrano, otvara nove mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja naše željeznice, posebno ako se ima u vidu da CER intenzivno sarađuje sa relevantnim EU institucijama i u procesu donošenja EU regulative, kako bi na taj način obezbijedila zaštitu svojih članica, a da istovremeno i članice posluju u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Tokom tog procesa, istakao je Lochman, CER vodi računa i da se članice razvijaju srazmjerno ekonomskim aspektima.

Ministar i izvršni direktor CER-a razmijenili su i mišljenja o značaju Ministarskog sastanka u Rigi, na kom je i Brajović učestvovao, te o važnosti zaključaka sa sastanka ministra i komesarke za transport u EK Violete Bulc. S tim u vezi, razgovarano je i o važnosti daljeg razvoja koridora iz Mađarske prema lukama u Jadranskom moru, što bi u slučaju Crne Gore značilo dalji razvoj željezničkog pravca Budimpešta-Beograd-Bar. Lochman je naglasio da Crna Gora može računati na punu ekspertsku podršku CER-a u procesu unaprjeđenja željezničkog sistema.

Tokom posjete Crnoj Gori, Lochman će imati sastanke i sa željezničkim kompanijama, kako bi bile bliže definisane mogućnosti intenzivnije saradnje pod okriljem CER-a.

Portal Analitika