Društvo

MIJOVIĆ: Mladi sve ranije prvi put probaju drogu

U Crnoj Gori živi između deset i 15 hiljada zavisnika od narkotika, saopštili su iz nevladine organizacije For Lajf /4Life/, navodeći da zvanične institucije skoro deset godina nijesu uradile istraživanje o toj temi.
MIJOVIĆ: Mladi sve ranije prvi put probaju drogu
Portal AnalitikaIzvor

Povodom obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv droge, iz For Lajfa su upozorili da podizanje svijesti, informisanje o štetnim efektima droga i motivisanje društva da se angažuje u suzbijanju korišćenja ali i rasturanja narkotika, moraju biti u prvom planu borbe protiv narkomanije.

“Statistika koju vodimo upozorava na sve veći broj mladih osoba koje koriste droge dobi od 15 do 20 godina, a podaci sa terena, iz škola, mjesta gdje se okupljaju mladi ukazuju na nove trendove, te na razorne posljedice koje zloupotreba droge ostavlja na psiho-fizičko zdravlje mladog čovjeka”, kaže se u saopštenju izvršnog direktora te organizacije, Saše Mijovića.

On je ukazao da u Crnoj Gori nema relevantnih podataka, niti istraživanja koji bi dali okvir posmatranja rasprostranjenosti tog problema.

“Kao osnovna mjera za ovakav vid prevencije bolesti zavisnosti prepoznata je standardizacija programa pevencije i jačanje kapaciteta opštinskih kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, te obezbjeđivanje finansijskih sredstava za njihovo funkcionisanje i realizovanje planiranih aktivnosti”, smatra Mijović.

On je kazao da programi prevencije nijesu standardizovani i ne sprovode se u kontinuitetu, već sporadično kroz sadržaje koji se realizuju kroz tribine po osnovnim i srednjim školama.

Mijović smatra da treba staviti akcenat na prevenciju kao najekonomičniji i najdjelotvorniji program borbe protiv droge i bolesti zavisnosti, a ujedno ukazati da se granica prvog uzimanja narkotika smanjuje, i da programi prevencije, prilagođeni uzrastu, moraju počinjati ranije nego što je to sada slučaj.

Mijović je ukazao i da postoji problem finansiranja programa rehabilitacije i (re)socijalizacije zavisnika od droga, što dodatno otežava suočavanje sa posljedicom nepostojanja jakih preventivnih programa, i zaštite porodice i njenih protektivnih faktora.

„Kao što je javnosti već poznato, NVO „4 LIFE“ je više puta ukazivala na problem plaćanja tretmana rehabilitacije i (re)socijalizacije i pozivala nadležne da osobama zavisnim od droga omogući besplatan tretman“, podsjetio je on.

Mijović je saopštio da je najveći broj porodica zavisnika u stanju socijalne potrebe, i da se usled takve situacije, emotivno i finansijski iscrpljene, njihove porodice osjećaju nemoćno i beznadežno, odustaju od borbe i prepuštene same sebi, propadaju zajedno sa svojom djecom.

“Pozivamo nadležne da obrate pažnju i započnu sa sistemskim rješavanjem problema koji su u ovoj oblasti prepoznati kao gorući, te ojačaju i zaštite porodicu za dobrobit uspješnijeg i prosperitetnijeg društva”, zaključuio je Mijović.

 

MINA

Portal Analitika