Region

Bezbjednost ugrožena: Zbog umora policija dnevno isključi po 10 vozača

Čak i ako se izuzmu prevare sa štelovanjem tahografa, o čemu se ćuti, podaci srpskog MUP-a i iskustva vozača autobusa na međunarodnim linijama pokazuju da putnici nijesu dovoljno bezbedni.
Bezbjednost ugrožena: Zbog umora policija dnevno isključi po 10 vozača
Portal AnalitikaIzvor

Podaci MUP-a prema kojima je samo u šest mjeseci ove godine čak 1.300 vozača na srpskim putevima sankcionisano zbog prekoračenja vremena vožnje, odnosno nekorišćenja propisanih odmora, šokirali su javnost. Ipak, činjenica je da mnogi od vozača prođu ispod radara policije jer šteluju tahografe kako bi umanjili prikazano vreme putovanja. Malo koji vozač je spreman da govori na ovu temu, uglavnom zbog straha od otkaza ili osude kolega. U prosjeku policija isključi po 10 vozača dnevno.
 

- Smjenu preuzimam u šest ujutru i čim počnem da vozim aktivira mi se tahograf.

Ipak, prva dva sata vožnje tahograf radi u prazno, odnosno iako bilježi da autobus radi ne bilježi i ime vozača koji autobusom upravlja! Dakle, ja uvijek vozim dva sata duže od dozvoljenog maksimuma, ali to se preko tahografa prosto ne može dokazati - priča za “Blic” vozač autobusa na međugradskim linijama. 

Prema pravilima, 4 sata najduže vozač smije da vozi u kontinuitetu 9 sati dnevno najduže je što smije da vozi. 45 minuta je obavezna pauza na svaka četiri sata vožnje. (Blic)

 

 

Portal Analitika