Politika

DRAŠKOVIĆ: Kosovski mit nije oslijepio Crnu Goru

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kazao je u intervjuu Pobjedi da Srbiji treba da bude putokaz sadašnje opredjeljenje Crne Gore za NATO alijansu kao bezbjednosnodemokratski krov ali i kao najbrži i najkraći put ka članstvu u EU.
DRAŠKOVIĆ: Kosovski mit nije oslijepio Crnu Goru
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Srbija je opkoljena državama koje su u NATO alijansi ili teže ka tom savezu. I geografija savjetuje da Srbija ne bude crna rupa Balkana, sama i bez saveznika. Nisu isključene ni nove drame u ovom regionu istorijski talentovanom za destrukciju, a sve nesporazume i sukobe sprečavaće i rješavati samo NATO alijansa“, kaže Drašković.

On je rekao da kosovski mit, koji je ponikao u Crnoj Gori nije oslijepio Crnu Goru od tadašnje stvarnosti da Kosovo nije pod suverenitetom Srbije, što je posljedica po Srbiju pogubne politike nacional-socijalističkog režima Slobodana Miloševića prema kosovskim Albancima.

"Srbija mora da se u svemu odveže od putokaza iz tragičnih devedesetih godina prošlog vijeka koji, ne samo da nisu uklonjeni, nego doživljavaju i svoju obnovu. Isteklo je vrijeme za lutanja i zablude. Srbija mora da odluči kud će. Kad ne znaš kud ćeš, svaki je put pogrešan“, smatra Drašković.

Vuk Drašković je dodao da je Srbija opkoljena državama koje su u NATO alijansi ili teže ka tom savezu.

„I geografija savjetuje da Srbija ne bude crna rupa Balkana, sama i bez saveznika. Nisu isključene ni nove drame u ovom regionu istorijski talentovanom za destrukciju, a sve nesporazume i sukobe sprečavaće i rješavati samo NATO alijansa. Na Srbiji je da bira: ili će sejdeti za NATO stolom i odlučivati o sebi, ili će biti “na meniju”. Na Srbiji je i da svoju državnu politiku uskladi sa logikom. Kako to da neće u NATO, a hoće u EU, kad su skoro sve članice EU i članice NATO? Vučićeva vlada ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali za mnoge u toj većini i Vladi NATO je neprijatelj, uprkos pojačanoj saradnji sa tim neprijateljem. Duhovna elita Srbije je ona ista koja je ustoličila Miloševića za vožda i gurnula srpski narod u ratove, poraz, zločine i nacionalnu sramotu. Ona i danas edukuje naciju. Tajne službe su netaknute i svuda umrežene. One miniraju svako kretanje ka Evropi i Zapadu“, dodao je on.

Vlada Srbije ne podržava Nacrt rezolucije o Srebrenici, ali je premijer Aleksandar Vučić kazao da je spreman da ode u Srebrenicu 11. jula i oda počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama.

„Protiveći se rezoluciji koja kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, Vlada Srbije poriče presudu Međunarodnog suda pravde. I Srbija i Republika Srpska trebalo bi da, snažnije od ikog, osude taj masakr nad Bošnjacima muslimanima, da iskažu najveći prezir prema zločincima srpskog imena, jer su oni, ti srpski nacisti, u Srebrenici počinili strašni zločin nad istorijom i savješću srpskog naroda, naroda koji je bio žrtva ustaškog genocida. Bošnjacima je Srebrenica ono isto što i Srbima Jasenovac, Jadovno ili jame po Hercegovini“, rekao je Drašković između ostalog.

Izvor: Pobjeda; foto: telegraf.rs

Portal Analitika