Ostalo

Za vrhunske rezultate sportistima penzije 960 eura, a reprezentaciji nagrada do 300.000 eura

Vlada Crne Gore usvojila je danas Predlog uredbe o kriterijumima za utvrđivanje visine naknada i premija za ostvarene sportske rezultate. Prema Uredbi, sportistima koji ostvare vrhunske rezultate slijedi doživotna naknada od jedne do dvije prosječne zarade u Crnoj Gori. Doživotni naknadu od dvije prosječne zarade dobiće sportisti godine, kao i selektori seniorskih reprezentacija koje ostvare vrhunske rezultate.
Za vrhunske rezultate sportistima penzije 960 eura, a reprezentaciji nagrada do 300.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Doživotna mjesečna naknada vrhunskog sportiste u skladu sa Zakonom o sportu iznosi dvije prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori za ostvareno prvo i drugo mjesto na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama, kao i prvo mjesto na jedinom zvaničnom svjetskom i evropskom seniorskom prvenstvu u određenom sportu, koji je na programu Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara.

Vrhunskom sportisti pripada jedna i po prosječna mjesečna neto zarada u Crnoj Gori za ostvareno treće mjesto na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama, kao i drugo mjesto na jedinom zvaničnom svjetskom i evropskom seniorskom prvenstvu u određenom sportu, koji je na programu Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara. Takođe, sportisti pripada jedna prosječna mjesečna neto zaradu u Crnoj Gori za ostvareno treće mjesto na jedinom zvaničnom evropskom seniorskom prvenstvu u određenom sportu koji je na programu Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara.

Selektoru seniorske reperezentacije Crne Gore u ekipnom sportu koja je ostvarila vrhunski rezutat , visina doživotne mjesečne naknade iznosi dvije prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori. Crnogorskom državljaninu koji je izabran za sportistu godine visina doživotne mjesečne naknade iznosi jednu prosječnu mjesečnu neto zaradu u Crnoj Gori. Članovima reprezentacije Crne Gore za ostvareni sportski rezultat iznosi 300.000  eura za prvo mjesto na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili jedinom zvaničnom svjetskom seniorskom prvenstvu; 250.000 eura za drugo mjesto na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili jedinom zvaničnom svjetskom seniorskom prvenstvu; 200.000 eura za treće mjesto na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, jedinom zvaničnom svjetskom seniorskom prvenstvu ili za prvo mjesto na jedinom zvaničnom evropskom seniorskom prvenstvu;150.000 eura za drugo mjesto na jedinom zvaničnom evropskom seniorskom prvenstvu;100.000,00 eura za treće mjesto na jedinom zvaničnom evropskom seniorskom prvenstvu. Vrhunskom sportisti u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji za ostvareni sportski rezultat iz člana 24 stav 1 Zakona, premija iznosi 10 odsto od premije, dok njegovom treneru 5 odstoza odgovarajući rezultat iz stava 1 ovog člana. Takođe, sportskoj organizaciji za ostvareni sportski rezultat, koji ima posebnu međunarodnu vrijednost i značaj za Crnu Goru, može se dodijeliti premija od 5.000 do 20.000 eura. Sportisti za ostvareni sportski rezultat, koji ima posebnu međunarodnu vrijednost i značaj za Crnu Goru, može se dodijeliti premija od 4.000,00 do 10.000 eura. Zaslužnom sportskom radniku može se dodijeliti premija u iznosu od 1.500 eura, zaključuje se u Uredbi.

P.Z.

Portal Analitika