Abiznis

Rudari ne prekidaju blokadu, mještani krenuli u protestnu šetnju

Radnici Rudnika boksita ostaće na saobraćajnici Nikšić-Župa dok ne dobiju precizne informacije o rješenjima koje je danas usvojila Vlada, prenosi Mina biznis.
Rudari ne prekidaju blokadu, mještani krenuli u protestnu šetnju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila socijalni program za radnike Rudnika boksita Nikšić, i zadužila Ministarstvo rada i socijalnog stranja da, u saradnji sa resorima ekonomije i finansija, definiše model povezivanja radnog staža rudarima.

Predsjednik Sindikata Boksita Ilija Đilas, rekao je agenciji Mina-business da ništa nije precizirano i da radnici ne mogu prekinuti blokadu dok ne saznaju hoće li im i šta biti riješeno.

Radnici Boksita su sedmu noć proveli blokirani na saobraćajnici Nikšić-Župa u naselju Rubeža. Rudari su se na radikalizaciju protesta odlučili nakon što je Odbor povjerilaca odbio ponudu Neksana za kupovinu imovine Rudnika.

Mještani nikšićke Župe najavili su da će se večeras okupiti ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću u znak protesta što se ne rješava problem Boksita, zbog čega im je osam dana blokiran put prema gradu.

Inače, grupa od oko 70 mjestana Župe krenula je u mirnu protestnu šetnju prema Nikšiću, zbog nerješavanja situacije u Boksitima zbog kojeg im je put do grada već osam dana blokiran.

Mještani su se, u pratnji policije, uputili prema Centru bezbjednosti Nikšić, i prošli su blokadu u Rubežama gdje su ih rudari pozdravili aplauzom.

Portal Analitika